Pas

Benyt vores digitale ansøgning til pas, og gør ekspeditionstiden kortere for dig og din familie.

Når du har benyttet dig af den digitale løsning, skal du stadig møde personligt op i Borgerservice, da dit og dit barns pas skal have underskrift, foto og fingeraftryk.

Samtykke om pas til børn

For at få udstedt eller fornyet et pas til dit barn under 18 år skal begge indehavere af forældremyndigheden udfylde felterne om samtykkeerklæring i ansøgningen, hvis der er fælles forældremyndighed.

Vejledning om pas
 • Sådan ansøger du om eller fornyer et pas

  Når du ønsker at få et pas, skal du henvende dig personligt i borgerservice uanset alder. Du kan frit vælge kommune.

  Bestil eventuelt tid til nyt pas

  I nogle kommuner er der mulighed for, at du med fordel kan bestille tid til nyt pas i den digitale selvbetjeningsløsning, inden du møder op i borgerservice.

  Alle nye pas skal indeholde fingeraftryk, så du får taget digitale fingeraftryk, når du bestiller et nyt pas. Dette gælder indtil videre ikke for børn under 12 år.

  Du skal medbringe:

  • dit sidst udstedte pas, hvis passet skal fornys
  • original dåbs- eller navneattest, hvis du ikke har et pas i forvejen
  • fødselsattest, hvis du søger om pas til et unavngivet barn
  • sundhedskort (sygesikringsbevis), hvis dit personnummer ikke fremgår af attesten eller af din billedlegitimation, og du ikke har et pas i forvejen. Men husk, det ikke er nok kun at medbringe dit sundhedskort.
  • et vellignende foto, som lever op til billedkravene

  Det tager 11-15 hverdage, før du får dit nye pas.

  Læs om regler for pasbilleder:

  Indehaveren eller indehaverne af forældremyndigheden skal underskrive

  Husk, at hvis dit barn skal have et pas, skal den, der har forældremyndigheden over det barn, som søger om nyt pas, give samtykke, før passet udstedes. Begge forældre skal give samtykke, hvis begge forældre har del i forældremyndigheden. Du giver samtykke ved at underskrive ansøgningen.

  Flybilletter ved fornyelse af pas

  Når du fornyer dit pas, får du altid et nyt pasnummer. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at hvis du har købt flybilletter, og du har oplyst dit gamle pasnummer, så kan flybilletterne være ugyldige. Har du oplyst dit gamle pasnummer, kan du kontakte dit flyselskab, og så kan de måske ændre pasnummeret til det nye pasnummer, hvis det er nødvendigt.

  Nyt pas for danskere bosiddende i udlandet

  Hvis du er dansker, bor i udlandet og skal have et nyt dansk pas, er det billigst, hvis du bestiller passet, når du er på besøg i Danmark. Alle danske statsborgere kan få udstedt et pas ved personlig henvendelse til borgerservice i enhver kommune. Du behøver ikke at bo i kommunen eller have nogen særlig tilknytning til den.

  Hvis du ikke kan komme til Danmark, kan du søge om pas på de danske ambassader og konsulater. På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du landelisten. Her kan du klikke dig frem til, hvor ambassaden og/eller konsulaterne ligger i det enkelte land, samt hvordan du ansøger, hvad du skal betale og hvilke dokumenter, foto og andet du skal have med.

  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Hvad koster et pas?

  Et pas inklusiv gebyr for fingeraftryk koster (2017):

  • 0 til 11 år: 115 kr.
  • 12 til 17 år: 141 kr.
  • 18 til 64 år: 626 kr.
  • 65 år og derover: 376 kr.

  Husk, at pris for et nyt foto til passet kommer oveni.

  • Det er ikke billigere, at få et pas fordi du er førtidspensionist

  Du kan betale med dankort, MobilePay og danske kontanter, dvs. du kan IKKE betale med bla. visa electron, mastercard eller udenlandsk visa

  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Krav til fotoet i pas

  Der er specielle krav til det fotografi, der skal bruges i dit pas:

  • fotografiet skal være uden skader
  • det skal ligne dig og have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden
  • billedet skal tages lige forfra og vise dit ansigt og det øverste af skuldrene
  • hovedbeklædning må kun bæres, hvis det er af religiøse grunde, og pandeparti, kindben og hage skal være synlige
  • ansigtet skal være jævnt belyst
  • begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet
  • munden skal være lukket
  • briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser
  • baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver.

  Du kan få mere information om udstedelse af pas ved at henvende dig til kommunen og læse politiets regler for pasfoto.

  Politiets regler for pasfoto med illustrationer (nyt vindue)

  I Slagelse Kommune har du mulighed for, at få taget dit digitale pasfoto i forbindelse med ekspeditionen, det koster et gebyr på 139 kr. Erfaringen viser, at det kan være svært at tage pasfoto af små børn. Vi anbefaler derfor forældre til børn under fem år, at medbringe et gyldigt pasfoto af barnet.
  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Hvor kan jeg ansøge om eller forny mit danske pas?

  Når du ønsker at få et pas, skal du henvende dig personligt til en kommunes borgerservicecenter. Dette gælder uanset alder.

  Du kan få lavet pas i alle kommuner, det vil sige at du ikke behøver at henvende dig i din bopælskommune.

  I Slagelse Kommune kan du henvende dig i et af de tre borgerservicecentre.

  I Skælskør kan du kun få lavet pas tirsdag og torsdag. Dette kræver tidsbestilling.

 • Hvis du ikke kan nå at få dit pas

  Er du sent ude med bestillingen af dit pas, er der tre muligheder for levering af pas i hastetilfælde:

  • forlængelse af eksisterende pas
  • midlertidigt pas (nødpas)
  • hastelevering.
  Forlængelse

  Du kan få forlænget dit eksisterende pas én gang ved et stempel, hvis dit pas er udløbet inden for de sidste tre måneder eller vil udløbe inden for kort tid, før du skal rejse. Men kun i det tilfælde, at det ikke er muligt at nå at bestille et nyt pas - fx ved et akut opstået behov for at rejse. Forlængelsen vil så gælde, til du kommer hjem fra din rejse - dog maksimalt et år. Forlængelsen koster ikke noget. Du skal møde personligt op i borgerservice og have dit pas med. Muligheden for at få forlænget sit pas gælder også for børnepas. Her skal barnet møde personligt op. Hvis der er fælles forældremyndighed, skal begge forældre underskrive ansøgningen, men I behøver ikke begge to møde op. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle lande accepterer en forlængelsespåtegning i passet. Det er op til dig selv at undersøge, om dit rejsemål accepterer det. Det kan du gøre via dit rejsemåls ambassade i Danmark eller dit rejseselskab.

  Midlertidigt pas (nødpas)

  Midlertidigt pas (nødpas) kan udstedes, hvis:

  • du har mistet dit pas
  • du ikke har et pas
  • du ikke har medbragt passet
  • dit pas er udløbet for mere end tre måneder siden.

  Du kan kun få et nødpas, hvis du ikke kan nå at få et egentligt pas. Nødpasset har nogle begrænsninger, som du skal være opmærksom på. Det udstedes kun for den periode, du er på rejse - og maksimalt et år. Der er lande, som fx USA, der ikke godkender nødpasset til indrejse. Prisen er den samme som for det almindelige pas.

  Du skal til et borgerservicecenter for at få et nødpas.

  Hastelevering

  Hvis din afrejse er så tæt på, at du ikke kan vente på den almindelige levering på 11-15 hverdage, er der mulighed for hastebehandling. Den tager fire hverdage.

  Der skal også foto i nødpas - se krav til foto i pas
  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Hvor længe er passet gyldigt?
  • Pas til voksne er gyldige i 10 år
  • Pas til 0-2-årige er gyldige i to år
  • Pas til børn og unge i alderen 2-18 år er gyldige i fem år.
  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Alle børn skal have eget pas

  Børn skal have deres eget pas, uanset hvor gamle de er, og skal også møde op personligt.

  Ved fælles forældremyndighed skal begge forældre give samtykke

  For at få udstedt eller fornyet et pas til dit barn under 18 år skal begge indehavere af forældremyndigheden udfylde felterne om samtykkeerklæring i ansøgningen, hvis der er fælles forældremyndighed. Når du ansøger om pas til dit barn, skal barnet være til stede.

  Der gælder de samme regler for pas til børn som for pas til voksne, hvad angår fx kvaliteten af det medbragte foto. Dog skal børn under 12 år indtil videre ikke afgive fingeraftryk.

  Unavngivne børn

  Hvis dit barn ikke er navngivet, og I skal ud at rejse, skal du være opmærksom på, at enkelte lande som fx England og USA ikke kan garantere, at dit barn kan rejse ind i landet uden problemer.  Er du i tvivl, kan du henvende dig til dit rejsemåls ambassade eller konsulat i Danmark.

  Hvis dit barn rejser uden dig

  Hvis dit barn under 18 år skal ud at rejse, og du som forælder eller værge ikke skal med, kan dit barn risikere at blive nægtet indrejse i nogle lande.

  Der findes endnu ikke en liste over, hvilke lande det drejer sig om. Derfor er det en god idé på forhånd at kontakte ambassaden eller konsulatet for det land, dit barn skal rejse til. De vil kunne oplyse om reglerne børn og unge under 18 år, der rejser ind i landet uden deres forældre eller værge.

  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Når du rejser til Europas Schengen-lande

  Danmark er sammen med en række andre lande med i Schengen samarbejdet. Dette betyder, at når du rejser til følgende lande uden for Norden, skal du ikke vise pas:

  Belgien, Estland, Frankrig, Grækenland, Holland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

  Men da du skal kunne bevise dit statsborgerskab, skal du alligevel medbringe dit gyldige pas, når du opholder dig i et Schengen-land uden for Norden.

  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Hvis du mister dit pas

  Mister du dit pas i Danmark, kan du få udstedt et nyt i borgerservice i alle kommuner.

  Mister du dit pas i udlandet, kan de danske ambassader udstede et midlertidigt pas. Du skal dog først melde tabet til en lokal politistation, da ambassaden skal se en kvittering for anmeldelsen.

  Du skal medbringe:
  • original dåbs- eller navneattest
  • sundhedskort (sygesikringsbevis), hvis dit personnummer ikke fremgår af attesten eller af din billedlegitimation.

  Men husk, det ikke er nok kun at medbringe dit sundhedskort.

  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Hvis du har skiftet navn

  Hvis du har skiftet hele eller dele af dit navn ud, er det en god idé at få et nyt pas. Af sikkerhedsgrunde vil flyselskaber og rejsebureauer ikke lade dig rejse, hvis navnet på billetten og navnet i passet ikke er det samme.

  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Når du rejser i Norden
  Indrejse i Sverige

  De svenske myndigheder har indført krav om ID-kontrol på toge, busser og færger til Sverige. Det betyder, at du som rejsende skal medbringe et gyldigt billed-ID (fx pas eller kørekort) for at komme ind i landet.

  Læs mere om reglerne for indrejse til Sverige:

  Andre nordiske lande

  Du skal som dansk statsborger ikke medbringe pas for at komme ind i Norge, Finland og Island.

  Du skal dog stadig kunne identificere dig, når du opholder dig i udlandet, så medbring alligevel en form for billedlegitimation, fx kørekort. Dit pas vil være velegnet som billedlegitimation og kræves undertiden af fly- og færgeselskaber.

  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Når du rejser til andre lande

  Rejser du uden for Norden og Schengen-området, skal du altid medbringe dit pas, ellers risikerer du at blive afvist ved grænsen.

  Når du vender tilbage til Danmark, risikerer du desuden at få en bøde.

  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Ekstra pas

  Du kan søge om et ekstra pas, hvis du rejser i forbindelse med dit arbejde, og:

  • dit pas er indleveret til visering,

  eller

  • dit pas har stempler eller viseringer, der kan gøre indrejse umulig i det land, du har planer om at rejse til.

  Du skal dokumentere, at det er nødvendigt med et ekstra pas. Medbring en erklæring fra din arbejdsgiver og søg om det ekstra pas i kommunen. Prisen er den samme, som for almindeligt pas.

  Normalt kan du ikke få ekstra pas til turist- og ferierejser.

  Gyldighed for ekstra pas

  Et ekstra pas må kun udstedes for rejsens varighed, dog maksimalt to år. Du skal aflevere dit ekstra pas tilbage til kommunen efter brug.

  Indhold hentet fra Borger.dk
 • Lovgivning
Spørgsmål og svar