30 timers Obligatorisk sprogstimuleringstilbud i dagtilbud

Flersprogede børn på 3, 4 og 5 år der ikke er indmeldt i dagtilbud, skal sprogvurderes og ved behov indmeldes i børnehave i 30 timer pr. uge

30 timers Obligatorisk sprogstimuleringstilbud
  • Obligatorisk sprogstimuleringstilbud

Flersprogede børn på henholdsvis 3, 4 og 5 år, der ikke er indmeldt i dagtilbud, skal sprogvurderes, hvis de ikke tidligere er sprogvurderet.

Du/I som forældre og barnet bliver inviteret til en obligatorisk sprogvurdering af barnet i en daginstitution tæt på bopælen.

Invitation til sprogvurdering bliver automatisk sendt fra afdeling for Dagtilbud til din/jeres e-Boks.

Vurderingen af barnet viser, om barnet har behov for at modtage obligatorisk sprogstimulering. Hvis det er tilfældet, får barnet et tilbud om en 30 timers plads i en børnehave valgt af Afdeling for Dagtilbud i henhold til Dagtilbudslovens § 11.

Tilbuddet udsendes af Afdeling for Dagtilbud til din/jeres e-Boks.

• 30 timers sprogstimulering

Formålet med 30 timers sprogstimulering er at sikre, at alle børn så tidligt som muligt tilegner sig de nødvendige dansksproglige kompetencer.

Det er en væsentlig forudsætning for, at barnet klarer sig godt på længere sigt, og at barnet får forudsætninger for et godt børneliv og skolegang.

Tilbuddet skal være en systematisk og målrettet sprogstimuleringsindsats, som er tilpasset barnets dansksproglige udfordringer.

Barnet indgår i børnehavens læringsmiljø, hvor det deltager i de almindelige pædagogiske aktiviteter og rutiner i hverdagen på lige fod med de øvrige børn.

Det kan blandt andet være:

• At styrke barnets kommunikative færdigheder, så barnet får mulighed for at udvikle sproget igennem alle hverdagens aktiviteter
    • At barnet udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig gennem forskellige genrer
    • At barnet støttes i at udvikle sin nysgerrighed og interesse for tegn, symboler og den skriftsproglige verden, herunder tal og bogstaver
    • At barnets egne forudsætninger inddrages med henblik på at få egne begreber forankret i både sprog og kultur
    • At barnets sproglige repertoire inddrages i alle former for pædagogiske nets forældre

Ligeledes skal børnehaven tilbyde dig/jer forældre vejledning i selv at understøtte barnets sproglige udvikling.

Derudover skal børnehaven sikre, at barnet introduceres til et læringsmiljø, der bygger på demokratiske værdier med fokus på bl.a. tolerance, medbestemmelse, respekt for mangfoldighed og ligestilling mellem kønnene.

• Pris

Tilbuddet er gratis for dig/jer som forældre.

• Fremmøde

De 30 timer skal fordeles jævnt over ugen.

Det betyder, at timerne som udgangspunkt skal fordeles over de fem hverdage i ugen og placeres på tidspunkter, hvor barnet får mest muligt ud af de aktiviteter, som er planlagt af børnehaven.

Barnet kan kun være i børnehaven i 30 timer om ugen, hverken mere eller mindre.

Der må ikke over en periode være væsentlige afvigelser fra de 30 timer, hvis dette ikke skyldes undskyldelige omstændigheder som sygdom og aftalt ferie.

Det er børnehavens opgave at registrere barnets fremmøde.

• Fravær

Slagelse Kommune kan træffe afgørelse om standsning af børneydelsen, hvis:

• Du/I som forældre ikke deltager i samarbejdet omkring barnet i 30 timers sprogstimuleringstilbuddet.
    • Dit/jeres barn ikke møder som aftalt i sprogstimuleringstilbuddet.
  • Fritagelse

Hvis du/I selv ønsker at varetage sprogstimuleringen af barnet, skal dette meddeles skriftligt til Afdeling for Dagtilbud via digital post forud for, at sprogstimuleringen påbegyndes.

Meddelelsen skal indeholde oplysninger om:

• Hvilke barn/børn der skal deltage i sprogstimuleringen
    • Beskrivelse af sprogstimuleringens indhold
    • Omfanget i timer
    • Hvor indsatsen skal foregå
    • Dokumentation for dit/jeres uddannelsesniveau
    • Dokumentation for din/jeres uddannelse fx 9. klasses afgangsprøve i dansk, Prøve i Dansk 3 eller lignende
    • Navnet på hvem der skal varetage sprogstimuleringen

Slagelse Kommune har ansvar for at føre tilsyn med din/jeres sprogstimulering som skal stå mål med, hvad der almindeligvis kræves af den sprogstimulering, som Slagelse Kommune tilbyder.

• Ophør

Hvis barnet ikke længere har brug for sprogstimulerende indsatser vil pladsen i dagtilbuddet kunne overgå til en ordinær dagtilbudsplads efter aftale med dig/jer som forældre.

Siden er sidst opdateret 1. november 2019