Kontanthjælpsloft
Får du boligstøtte eller særlig støtte ud over din kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse, så kan kontanthjælpsloftet betyde, at du får mindre udbetalt.
Se videoen og find ud af, hvad kontanthjælpsloftet kan betyde for dig.
-
Kontanthjælpsloftet er en grænse for, hvor meget du samlet kan få
Hvis du modtager uddannelseshjælp, kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, er der en grænse for, hvor meget du månedligt samlet kan modtage i uddannelseshjælp, kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, særlig støtte samt boligstøtte.
Den grænse kaldes ’kontanthjælpsloftet’. Din uddannelseshjælp, kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse vil ikke blive sat ned som følge af kontanthjælpsloftet, men du kan få udbetalt mindre i særlig støtte og boligstøtte.
Hvis du ikke får særlig støtte, og der ikke er nogen i din husstand, der får boligstøtte, vil kontanthjælpsloftet ikke have betydning for, hvad du kan få.
Hvor meget du kan få i samlet støtte afhænger af din alder, om du er forsørger, gift/samlevende eller enlig. Beløbets størrelse afhænger også af størrelsen af din uddannelseshjælp, kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.
Kommunen afgør, hvor meget du samlet kan få om måneden. Udbetaling Danmark får besked fra kommunen om, hvad du samlet kan få, og beregner herefter, hvad du kan få udbetalt i boligstøtte og/eller særlig støtte.
Indhold hentet fra Borger.dk -
Hvor meget kan jeg få i alt?
Her er fire oversigter, der kan give dig en ide om, hvad du højst kan få i samlet støtte om måneden. Kontanthjælpslofterne afhænger bl.a. af, om du modtager uddannelseshjælp, kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse. Find den rigtige tabel:
For modtagere af uddannelses- eller kontanthjælp, der får et beløb svarende til kontanthjælpen for personer fyldt 30 år: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned
For modtagere af uddannelses- eller kontanthjælp, der får et beløb svarende til kontanthjælpen for personer fyldt 30 år: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned 2020 Gifte og samlevende med et barn – pr. person 15.355 Gifte og samlevende med to eller flere børn – pr. person 15.355 Gifte og samlevende uden børn – pr. person 11.554 Enlige med et barn 16.009 Enlige med to eller flere børn 16.387 Enlige uden børn 13.975 For kontanthjælpsmodtagere under 30 år: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned
For kontanthjælpsmodtagere under 30 år: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned 2020 Gifte og samlevende med et barn – pr. person 13.110 Gifte og samlevende med to eller flere børn – pr. person 12.980 Gifte og samlevende uden børn – pr. person 9.958 Enlige med et barn 15.693 Enlige med to eller flere børn 16.071 Enlige uden børn 10.698 For modtagere af uddannelseshjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, der opfylder 225-timerskravet: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned
For modtagere af uddannelseshjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, der opfylder 225-timerskravet: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned 2020 Gifte og samlevende med et barn – pr. person 12.503 Gifte og samlevende med to eller flere børn – pr. person 12.334 Gifte og samlevende uden børn – pr. person 9.541 Enlige med et barn 14.931 Enlige med to eller flere børn 15.308 Enlige uden børn 10.276 For gifte modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, som ikke opfylder 225-timerskravet: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned
For gifte modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, som ikke opfylder 225-timerskravet: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned 2020 Den ægtefælle, der ikke får hjælpen nedsat, og som har et barn 9.308 Den ægtefælle, der ikke får hjælpen nedsat, og som har to eller flere børn 9.378 Den ægtefælle, der ikke får hjælpen nedsat, og som ikke har børn 6.255 Den ægtefælle, der får hjælpen nedsat, og som har et barn 7.499 Den ægtefælle, der får hjælpen nedsat, og som har to eller flere børn 7.569 Den ægtefælle, der får hjælpen nedsat, og som ikke har børn 5.539 Indhold hentet fra Borger.dk -
Gevinst ved at arbejde
Hvis du arbejder, samtidig med at du får uddannelseshjælp, kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, kan du måske få udbetalt mere i boligstøtte og særlig støtte. Selv ganske få timers arbejde kan betyde, at du får udbetalt en større del af din tilkendte boligstøtte og/eller særlige støtte. Det skyldes, at den løn, du har tjent, bliver trukket fra i din uddannelseshjælp, kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse. Og det giver plads til særlig støtte og boligstøtte, når din uddannelseshjælp, kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse udbetales med et mindre beløb.
Indhold hentet fra Borger.dk -
Hvornår er man samlevende i forhold til kontanthjælpsloftet?
Samlevende er omfattet af de samme lofter som gifte. Kommunen afgør, om du skal betragtes som samlevende.
Du betragtes som samlevende, når du har fælles husførelse og lever i et ægteskabslignende forhold med en anden person, som det er muligt at indgå ægteskab med. Lignende regler om samlevende anvendes også i forbindelse med folke- og førtidspension, og hvis du modtager børnetilskud.
Indhold hentet fra Borger.dk -
Undtagelser fra kontanthjælpsloftet
Der er situationer, hvor din boligstøtte og særlige støtte undtages fra kontanthjælpsloftet. Det gælder, hvis du eller en person, du bor sammen med:
- får boligstøtte efter reglerne for stærkt bevægelseshæmmede.
- får boligstøtte efter reglerne for personer, der modtager døgnhjælp efter serviceloven.
- er visiteret til og anvist en almen ældrebolig eller lignende boligtype på grund af en fysisk eller psykisk funktionsevnenedsættelse.
- får boligydelse og er anvist en almen ældrebolig eller lignende boligtype af kommunen.
Indhold hentet fra Borger.dk -
Hvis du vil klage
Du skal sende klage til kommunen, hvis du vil klage over:
- din indplacering på en kontanthjælpsloftssats
- tildeling af særlig støtte
- afgørelser om samlivsstatus i forhold til loftsindplaceringen
- afgørelse om opkrævning af for meget udbetalt særlig støtte.
Du skal sende din klage til Udbetaling Danmark, hvis du vil klage over:
- afgørelse om nedsættelse af udbetaling af boligstøtte og/eller særlig støtte
- afgørelser om opkrævning af for meget udbetalt boligstøtte.
Indhold hentet fra Borger.dk
-
Skal jeg have en adresse i kommunen, for at kunne få kontanthjælp?
Ja, som udgangspunkt skal du have en adresse for at få kontanthjælp, da det er
den kommune du opholder dig i, der skal yde hjælpen. -
Må jeg have en opsparing, når jeg søger kontanthjælp?
Du kan ikke få kontanthjælp, hvis du eller din ægtefælle har indtægt eller
formue nok til at forsørge familien. -
Kan jeg være sygemeldt på kontanthjælp?
Du kan godt være sygemeldt og samtidig modtage kontanthjælp. Det vil være jobkonsulenten der vurderer, om du vil kunne deltage i en aktivering eller anden beskæftigelse med den sygdom du har.
Jobkonsulenten vil ofte indhente lægelig dokumentation for sygdommen til brug for sin
vurdering. -
Hvor lang tid går der, før jeg kan forvente at min sag om kontanthjælp er behandlet?
Du kan forvente, at vi har behandlet din ansøgning senest 2 uger fra modtagelsen. Hvis vi ikke kan overholde denne frist, fx fordi vi mangler yderligere oplysninger, vil du høre nærmere fra os.
Udbetalingen sker normalt vis til din NemKonto den sidste hverdag i måneden.