Museer i Slagelse Kommune

Her kan du læse om de mange lærerige og spændende museer, som kommunen har at byde på.

Museer i kommunen
 • Avismuseum
  På Avismuseet kan du dykke ned i aviser fra de seneste 200 år

  Slagelse Kommune har af Sjællandske Medier fået overdraget et historisk arkiv af aviser.

  På Avismuseet finder du et eksemplar af alle Sjællandske, Sjællands Tidende, Sorø Amtstidende, Den Vestsjællandske Avis og Avis for de ti købsstæder, som er udgivet gennem de seneste 200 år.

  Dyk ned i lokalhistorien

  Hvis du er interesseret, har du mulighed for at besøge avismuseet. Arkivet holder åbent efter aftale med lokalhistoriker Ole G. Nielsen. Han kan også hjælpe, hvis du gerne vil søge efter bestemte historier og artikler.

  Kig forbi avismuseet og oplev, hvordan vores lokalhistorie har udviklet sig gennem tiden og op til i dag.

  Adresse

  • Nørrevangsskolen
   Rosenkildevej 88
   4200 Slagelse

  Mere information og aftal besøg

 • By- og Overfartsmuseet

  By- og Overfartsmuseet har til huse på Fæstningen i Chr. IV's gamle og flot restaurerede magasinbygning fra omkring 1610.

  På museet kan du bl.a. se modeller af skibe og færger fra Storebæltsoverfartens historie, interiør og ting fra de gamle færger og skibe, bl.a. en færgesalon fra 1883, og historisk materiale fra Korsør By.

  Og hvis du er barn, har du mulighed for at prøve de historiske dragter og røre ved og afprøve de mange forskellige spændende genstande.

  Åbningstider

  • Torsdag-søndag kl. 11-16. Dog også åbent om onsdagen i juli og august.

  Adresse

  • Søbatteriet 7
   4220 Korsør

  Mere info

 • Dansk Forsorgshistorisk Museum

  Med udgangspunkt i den gamle åndssvageanstalt, Andersvænge, i Slagelse fortæller Dansk Forsorgshistorisk Museum historien om den danske åndssvageforsorg.

  Under 2. verdenskrig husede Andersvænge omkring 700 åndssvage og var på daværende tidspunkt et af Danmarks 11 store åndssvageanstalter og en af de største arbejdspladser i Slagelse by.

  Museet, som er placeret i de oprindelige lokaler på Andersvænge, fremviser 20 udstillinger i det gamle centralkøkken og centralvaskeri – og fortæller om en sort plet i Danmarkshistorien og livet på anstalten.

  Åbningstider

  Søndage kl. 13-15

  Torsdage kl. 10-14

  Det er gratis at gå rundt på museet selv. Ønsker du/I en guidet rundvisning, kan dette købes for 25kr.

  Grupper på min. 10 personer kan efter aftale få et foredrag og efterfølgende guidet rundvisning uden for museets åbningstid. Prisen for dette er 500 kr. for de første 10 personer, og efterfølgende lægges 30 kr. pr. mand oveni.

  Kontakt

  Kontakt museet ved at skrive til info@forsorgshistorien.dk eller ring på telefon 42 71 44 55 på hverdage mellem kl. 10-12.

  Adresse

  Museet finder du på det tidligere Andersvænge, Rosenkildevej 59, 4200 Slagelse.

 • Det Gamle Trykkeri
  Besøg Det Gamle Trykkeri i Slagelse og oplev, hvordan aviser, plakater, visitkort og blade blev trykt i gamle dage.
  Læs mere om Det Gamle Trykkeri
 • Flakkebjerg Skolemuseum
  Få et spændende og lærerigt indblik i 100 års dansk skolehistorie

  På Flakkebjerg Skolemuseum kan du helt gratis opleve en skoledag som for 100 år siden. Museet ligger nemlig i den oprindelige Flakkebjerg Forskole, hvor elever fra oplandet blev undervist fra 1904 til 1962. Forskolen er den ældste skole i Danmark, der stadig ligger samme sted.

  Originalt interiør

  Skolen ser i dag stort set ud som i 1915 og har siden den 13. juni 1981 været skolemuseum. Den har det originale interiør, som blev brugt, da det i 1962 for sidste gang ringede ud på skolen. Du kan fx se den gamle skolestue med bøger, kuglerammer, tavler, anskuelsesbilleder og blækflasker og det gamle køkken med brændekomfur.  

  Livet som lærerinde

  Ud over selve skolen og skolestuen så kan du på museet også se den tidligere lærerinde Fru Ingeborg Nielsens spisestue, dagligstue, soveværelse, wc og køkken. Hun var lærer på forskolen i mere end 47 år.

  Udstilling på loftet

  På loftet kan du desuden se en udstilling med ting fra andre landsbyskoler, samt billeder af de elever der har gået på skolen.

  Forskolernes historie

  Forskolerne blev bygget, fordi man ville forbedre skolen, da den skulle blive bedre at gå i for børnene. Landsbyskolen havde nemlig overfyldte klasser, og der var for få af dem.

  Børnene gik 3 år i skole og blev efter en prøve flyttet til hovedskolen, hvor de gik i 4 år. Du kan i dag på museet stadig se, hvad lærerinden skrev om sine elever i protokollen. Børnene var delt i to klasser. Yngste klasse (1. årgang) og ældste klasse (2. og 3. årgang).

  Adresse

  • Gimlingevej 2
   4200 Slagelse

  Åbningstider

  • Lørdag kl. 10-13
   I skolernes ferier holdes også åbent onsdag kl. 13-16
   Ellers efter aftale

  Mere info

 • Havrebjerg Museum

  Besøg Havrebjerg Museum, der med sine blot 16 m2 er et af Danmarks allermindste museer.

  Vækker minder

  Havrebjerg Museum hører under Sogneforeningen og Lokalarkivet i Havrebjerg. På museet kan du se effekter, der viser et udsnit af de erhverv og aktiviteter, der har været i stationsbyen Havrebjerg og omegn igennem tiderne.

  Udstillingen på museet kan vække minder for nogen og for andre fortælle historier om, hvordan man engang levede her på egnen. Museet har fx haft en udstilling om besættelsestiden og rationeringsmærker.

  Og da heldagsskolen lukkede fik museet hele skolens samling af udstoppede fugle, som nu er samlet i en udstilling sammen med andre nye ting.

  Bygget i Frysehuset

  Havrebjerg Museum ligger i det såkaldte Frysehus, der blev bygget i 1951 som et fælles hus, hvor byens borgere kunne opbevare deres frysevarer, hvis de ikke selv havde en fryser.

  Huset var en del af den andelsbevægelse, der var på landet med andelsmejeri, brugsforening og forsamlingshus. Frysehuset fungerede på den måde, at hver andelshaver havde en boks med nummer, og han eller hun kunne så hente sine frysevarer, når det passede.

  Frysehuset blev dog nedlagt i 1977, da det nu var blevet almindeligt at have egen fryser i hjemmet. Museet åbnede i marts 2012.

  Åbningstider

  • Hver torsdag mellem kl. 15.00 og 17.00 og ellers efter aftale

  Mere info og aftal besøg 

  • Ole Gamst, tlf. 24 61 82 88, eller
   Kanna Hansen, tlf. 30 31 44 21

  Adresse

  • Krænkerupvej 56
   Havrebjerg
   4200 Slagelse
 • Historiestalden
  Historiestalden er et lokalhistorisk hus og museum på Agersø med billeder, tøj, redskaber mv. fra øen.

  Formålet med museet er at bevare Agersøs kulturarv og historie for eftertiden til glæde for øboerne og give de mange turister, der besøger øen, en oplevelse af øliv i gamle dage.

  Varieret udstilling

  Udstillingen er bygget op omkring en fast udstilling, der omhandler landbrug, fiskeri, håndværk, bolig, børnemøbler og legetøj fra Agersø.

  Du kan desuden se en stor samling af klædedragter, kyser, hatte og masker, der har været brugt til ”Hellig Tre Kongers Løb”, der er et levn fra dengang, Danmark stadig var katolsk. Løbet afholdes på Agersø d. 5. januar hvert år og handler om, at udklædte og maskerede folk går rundt fra hus til hus i Agersø by og tigger slik og småkager uden at blive opdaget.

  Derudover kan du på museet se fint linned og sytøj med broderi, kniplinger mv., der er tilvirket på Agersø samt en plancheudstilling om Skansen.

  Endelig kan du på museet også se diverse privatsamlinger samt andre udstillinger med skiftende temaer omkring øens historie.

  Og Historiestalden har desuden en årlig temaudstilling.

  Åbningstider

  • Fredag, lørdag og søndag fra kl. 14.00-16.00 i skolesommerferien. Dog ikke lørdag og søndag i den 3. weekend i juli grundet kapsejlads.

  Adresse

  • Lillegade 1, Agersø
   4230 Skælskør

  Mere info

  Besøg også møllen

  Når du har set museet, bør du også besøge den nærliggende og meget flotte Agersø Mølle, der er en hollandsk mølle fra 1892, som var i drift helt indtil 1959. Møllen har samme åbningstider som Historiestalden.

 • Isbådsmuseet
  Isbådsmuseet guider dig gennem isbådenes historie og fortæller dermed om et særligt stykke dansk transporthistorie.

  Inden der fandtes isbrydere, og helt frem til 1937, foregik passager- og varetransporten over Storebælt om vinteren med isbåd fra landtangen Halsskov Odde.

  Transporthistorie 

  Indtil nyere tid har det været forbundet med en vis fare og besvær at krydse Storebælt. Især når isen bandt vandene.

  Gennem tiderne har der været anvendt mange former for transport over isen. Tit med livet som indsats.

  Der har været besværlige vandringer, hestetrukne slæder og kareter, cykler, isbådtransporter og i vor tid biler. Gennem historien er flere drevet langt med isen, og først efter lang tid blevet hjulpet i land.

  På Isbådsmuseet kan du blive klogere på både isbrydning på Storebælt og isbådtransporternes historie og betydning for samfundet. For eksempel måtte Frederik d. 6 i januar 1814 tage turen over Storebælt i isbåd på hjemrejsen fra Kielerfreden.

  Adresse

  • Storebæltsvej 122
   4220 Korsør

  Mere info

  • Tlf. 58 37 47 55

  Åbningstider

  • Alle dage fra kl. 10.00-18.00.
 • Kongegaarden
  Kongegaarden byder på både kunstudstillinger, koncerter og stemningsfulde rammer.
  Læs mere om Kongegaarden
 • Korsør Miniby
  Korsør Miniby består af gamle historiske Korsør-huse, der er bygget i målestoksforholdet 1:10.

  Formålet med minibyen er at genskabe Korsør, som byen så ud tilbage i 1875, og engang i fremtiden at kunne præsentere minibyen i et anlæg med havn, gader, stræder og bygninger.

  Unikt håndværk

  Husene bliver bygget ud fra bygningsoplysninger fra 1867 til 1875 og efter gamle billeder, skitser og beskrivelser fra Korsør Lokalhistorisk Arkiv.      

  Husene bliver bygget i målestok 1:10, og foreningen fremstiller selv alle materialer som mursten, tegl, døre, vinduer, bindingsværk osv. Det bliver til over 30.500 håndproducerede og brændte tegl og mursten om året. Og foreningen bygger 7-8 huse om året, der med god hjælp fra Flådestationen bliver sat ud.

  Se minibyen

  Foreningen har bygget i alt 110 smukke gamle huse, som du har mulighed for at se, hvis du besøger Flådestationen på Sylowsvej. Her har foreningen også genskabt flere veje. For at skabe liv i minibyen, bliver der også bygget vandposter, hønsehuse, brændestabler mv.

  Besøg foreningens værksted

  Du kan også opleve byggeriet af husene fra nærmeste hold ved at besøge foreningens værksted på Lilleøvej 8a i Korsør. Alle er velkommen til at kigge ind.

 • Latinskolen
  På den gamle latinskole i Gammelgade kan du se en skolestue og en vævestue. Og det er helt gratis at besøge den smukke bygning.

  Latinskolen i Skælskør er bygget sammen med muren omkring Skt. Nicolai gamle kirkegård og blev opført mellem 1450 og 1550.

  Latinskoler i alle købstæder

  I 1537 bestemte kirkeordinansen, at der skulle være latinskole i alle købstæder. I næsten 200 år blev den smukke renæssancebygning i Gammelgade 4 derfor brugt til latinskole, inden skolen i 1739 blev nedlagt.

  I latinskolen lærte børnene at læse, skrive og tale latin, hvilket var nødvendige kundskaber, hvis børnene senere i livet skulle være præster eller embedsmænd.

  Husvildebolig

  I 1740 blev huset solgt til handelsmand Lorentz Petersen, som testamenterede det til fattigvæsenet som bolig for fattige og skikkelige borgere. Helt frem til 1956 blev bygningen derfor brugt til såkaldt husvildebolig.

  I 1956 udløste dette en stor debat i pressen, hvorefter boligen blev nedlagt.

  Vævestue og skolestue

  Bygningen ejes nu af kommunen og passes af Museumsforeningen for Skælskør Bymuseum. Skælskør Bymuseum har indrettet en vævestue og en skolestue i bygningen, som er et besøg værd.

  Adresse

  • Gammelgade 4
   4230 Skælskør

  Åbningstider

  Bygningen er åben i Bymuseets åbningstider.

 • Skovsgaard Mølle og Bagerimuseum
  På Bagerimuseet kan du se mere end 500 klenodier og udstillingsgenstande fra hele Danmark.

  Foruden det oprindelige bageri kan du også opleve en rekonstruktion af Vemmetofte Klosters Bageri fra 1880. Du kan også se en gammel hestevogn med 6 kaner samt den gamle bagerbil, en Dodge 1925.

  Samlinger

  På museet kan du også se samlinger af håndværktøj, maskiner, brødvogne og diverse andre effekter med tilknytning til bager- og konditorfaget.

  Udstilling

  Museet dækker perioden fra 1900–2000 og har et righoldig arkiv med historie og billeder fra bagerier, konditorier og møller, som du kan studere nærmere.

  Arbejdende værksteder

  Ud over museets ovennævnte permanente udstilling arrangerer museet 3-4 særudstillinger årligt, og der er specielle dage, hvor du kan opleve arbejdende værksteder og bagning fra nærmeste hold.

  I skolernes ferier bliver der arrangeret specielle aktiviteter for de besøgende.

  Bageriets historie

  Skovsgaard Bageri er et gammelt landbageri, som i 1851 fik kongelig bevilling til at fremstille hvedebrød. Bageriet lukkede i 1973, men i 1990 blev der sat en indsamling af gamle effekter i gang, så der kunne etableres et bagerimuseum.

  Møllen

  Umiddelbart overfor bageriet ligger Skovsgaard Mølle fra 1813, som er den næststørste herregårdsmølle i Danmark.

  Derudover er der i juni 2016 blevet opstillet en 6 meter høj model af Veksø gl. Mølle i museets gård.

  Åbningstider

  Museet har åbent i sommerperioden og udvalgte dage i forbindelse med skoleferier. Udenfor sæsonen kan museet åbnes efter aftale.

  Det er gratis at besøge det spændende museum.

  Adresse

  • Fladholtevej 6, Esholte
   4200 Slagelse

  Mere info

 • Skælskør Bymuseum
  På Skælskør Bymuseum kan du blive klogere på Skælskørs udvikling som handels-, søfarts- og fiskeriby.

  Skælskør Bymuseum har til huse i en fredet renæssancebygning fra 1500-tallet. Huset er opkaldt efter Peder Reedtz, der ejede bygningen omkring 1580 og desuden var lensmand på Antvorskov Slot.

  Trods skiftende anvendelse har den to-etagers bindingsværksbygning stadig fine træk. Der er fx udskæringer af englehoveder over vinduerne mod Algade. 

  Fast udstilling

  På museets faste udstilling kan du bl.a. opleve forskellige sider af livet i den gamle købstad Skælskør, fx handel, erhverv, håndværk og forlystelsesliv, gennem de seneste 100 år.

  Du kan bl.a. se en fin samling af fugleskydningsplatter og et autentisk Skælskør-køkken fra sidst i 1920erne med tilhørende apparater og køkkenredskaber.

  Søfart og fiskeri

  Der er desuden faste udstillinger om museets specialer, som er søfart og fiskeri. Du kan bl.a. lære om Skælskørs rolle som overfartssted til Fyn i middelalderen og om tiden i slutningen af 1800-tallet, hvor byen var hjemsted for en af landets største sejlskibsflåder.

  På museet kan du både se en række skibsmodeller med tilknytning til Skælskør samt se en række effekter, som sømændene gennem tiden har medbragt fra fjerne lande. Derudover kan du læse spændende fortællinger om havnebyens udvikling, ja selv en historie om kannibalisme. 

  Endelig kan du gennem udstillingen af net, ruser, kroge, ålejern, bødenåle, sejlmagerhandsker og en kæmpe issav bliver klogere på udviklingen i fangstmetoder og fiskeri.

  Særudstillinger

  Ud over den faste udstilling kan du på Skælskør Bymuseum hvert år opleve flere spændende og varierede særudstillinger.

  Der er fri entré til både den faste udstilling og særudstillingerne.

  Aktiviteter

  Skælskør Bymuseum gennemfører desuden en række spændende særarrangementer og aktiviteter i løbet af året, som du har mulighed for at deltage i. For eksempel arrangerer bymuseet hver torsdag i sommerperioden byvandring og vægtersang.

  Adresse

  • Algade 2
   4230 Skælskør

  Åbningstider

  Mere info

 • Slagelse Museum

  På Slagelse Museum kan du opleve lokalhistorie om handel, håndværk og industri fra ca. 1800 - til i dag.

  Besøg os på egen hånd eller book omvisning/undervisning/byvandring. Du kan også benytte Det Grønne Byrum, en dejlig have med bålhytte, der er åben for alle. Museumsbutikken har gammeldags legetøj og bøger, og i cafeen kan du købe forfriskninger og også spise medbragt mad.

  Del af Museum Vestsjælland

  Slagelse Museum er en del af Museum Vestsjælland, et statsanerkendt museum med forpligtigelse til at indsamle, bevare, registrere, forske og formidle historie.

  Udstillinger

  Se en flot, assorteret købmandshandel fra 1940'erne, et udvalg af vigtige håndværk, der samtidig viser en bygade fra 1820'erne, servicefag som frisør, urmager og modist fra 1950'erne og lokale, historiske industrier.

  Her er også en fin samling af skydeskiver fra Slagelse Bestandige Skydeselskab, etableret i 1819.

  Den verdensberømte digter H. C. Andersen gik i skole i Slagelse i 1820'erne. Ved 200-året for hans fødsel blev der lavet en TV-film. Kulisserne fra denne film er bygget op på museet og giver en stemningsfyldt oplevelse af byen og Latinskolen, hvor Hans Christian var elev. 

  Entre

  Voksne: 30 kr.
  Pensionister: 25 kr.
  Børn under 18 år: Fri adgang

  Særudstillinger og aktiviteter

  På museet vises faste og skiftende udstillinger, og her tilbydes særarrangementer og ferieaktiviteter for børn og voksne. Se museets hjemmeside for mere info.

  Åbningstider

  Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 11.00-16.00
  Lørdag og søndag: 11.00-14.00

  Helligdage: Se hjemmeside

  Adresse

  Bredegade 11a, 4200 Slagelse

  Mere info:

 • Vikingeborgen Trelleborg
  Mød vikingerne on location på Harald Blåtands vikingeborg Trelleborg.
  Læs mere om Vikingeborgen Trelleborg
Siden er sidst opdateret 20. juli 2016