Trelleborg

Vikingeborgen Trelleborg er et fantastisk stykke kulturarv fra vikingetiden.

For 1000 år siden stod vikingerne på Trelleborg, der er den mest spektakulære og bedst bevarede af de fem ringborge fundet i Danmark. Det var her, det foregik!

Vikingerne kæmpede med økser, sværd, skjolde, bue og pil, og voldsomme krigsscener udspillede sig på de jordvolde, der i dag fremtræder som en smuk cirkel i det grønne landskab. 

Et historisk hotspot

Trelleborg er placeret i det vestsjællandske landskab omgivet af Vårby Å og Tude Å.

I dag er området et yndet rekreativt sted for naturelskere, og placeringen i midten af det hele gør området til et historisk hotspot, hvor kultur og natur går op i en højere enhed. 

På UNESCOs tentativliste

Trelleborg blev bygget omkring år 980 af kong Harald Blåtand og var et strategisk knudepunkt, et militært forsvarsværk og et udtryk for Harald Blåtands magtdemonstration i det, vi i dag kalder Danmark.

I dag er borgen en hjørnesten i vores fælles historiske identitet. Et symbol på samlingen af det danske rige. Derfor er Trelleborg optaget på UNESCOs tentativliste over umistelig kulturarv. 

Den bedst befæstede ringborg

Trelleborg er den bedst befæstede af de i alt fem ringborge af trelleborgtypen: Fyrkat, Aggersborg, Nonnebakken, Borgring og Trelleborg. 

Sammen med blandt andet Jelling-monumenterne, Raving Enge og Dannevirke fortæller de militære ringborge om en meget spændende og afgørende tid i dansk og europæisk historie.

Oplev vikingetiden tæt på

Ét af de steder, hvor vikingetiden kan opleves på tætteste hold, er på Trelleborg fra april til november.

Især den årlige Vikingefestival i uge 29 er en hovedattraktion og trækker 10.000 besøgende og 1.100 frivillige vikinger fra hele Europa.

På Vikingefestivalen oplever publikum vikingehåndværk, handel og "Det store slag om Trelleborg" med flere hundrede vikingekrigere, der tørner sammen. Det hele udspiller sig for øjnene af publikum. Der er også mange prøv-selv-aktiviteter, som alle kan deltage i. 

Museet ved Trelleborg

Få mere at vide om vikingeborgen ved at besøge Museet ved Trelleborg. Modeller, arkæologiske fund og rekonstruktioner giver et levende indtryk af Trelleborgs historie, beboerne og borgens funktion.

Gå i vikingernes fodspor

Oplev vikingernes liv på tæt hold i den rekonstruerede landsby Slagløse. Museet tilbyder i påsken og pinsen, hele sommersæsonen og efterårsferien et væld af aktiviteter, opvisninger og events.

Prøv selv kræfter med vikingernes håndværk og daglige gøremål og oplev den autentiske stemning omkring madbålet.

For børn i alle aldre

Udforsk den 1000 år gamle vikingeborg. Gå på jagt efter Trelleborgs skatte, udendørs eller i museets udstilling, og find vikingekrigerens sværd, spyd eller økse. 

I sommerferien og de øvrige ferier kan du møde museets vikinger, der fortæller om vikingerne liv i krig og fred. Du kan også bage et lækkert fladbrød, smede en kniv, skyde med vikingernes langbuer, støbe smykker eller deltage i den drabelige krigertræning.

Flere oplysninger