Grundvandsbeskyttelse
I Slagelse Kommune gør vi en stor indsats for at beskytte vores grundvand
Lerlag i jorden beskytter vores grundvand, men i nogle områder er disse lerlag tynde. Det gør grundvandet særligt sårbart overfor forurening og kræver ekstra beskyttelse. Slagelse Kommune gør en særlig indsats for at beskytte disse områder.
Planer for at beskytte grundvandet
Slagelse Kommune laver to planer for, hvordan vi i de kommende år beskytter grundvandet mod forurening.
- Indsatsplan for Slagelse-drikkevandsområdet. Området dækker det meste af Slagelse Kommune
- Indsatsplan for Agersø og Omø.
Planen i offentlig høring
Indsatsplanen for Slagelse-drikkevandsområdet vil være i 12 ugers offentlig høring fra 16. november 2020 til 8. februar 2021 på:
Indsatsplanen for Agersø og Omø forventes færdiggjort i løbet af 2021. Herefter kommer planen i offentlig høring.
Kort over indsatsområder og BNBO
På kortet kan du se de områder, vi laver indsatsplaner for. Kortet viser desuden, hvor der er BNBO.
- Kort over beskyttelse af grundvandet (nyt vindue)
(du kan zoome ind på netop dit lokalområde)
Beskyttelse af drikkevandsboringer (BNBO)
Vi beskytter områder tæt på drikkevandsboringer. Det kaldes BoringsNære BeskyttelsesOmråder (BNBO). Disse områder beskytter drikkevandsboringer, der leverer vand til almene vandværker.
Der findes 103 drikkevandsboringer med BNBO i Slagelse Kommune. Det samlede areal af BNBO er 300 hektar. De 103 BNBO'er bliver udpeget af Staten.
- Se på kort hvor der er BNBO (nyt vindue)
(du kan zoome ind på det enkelte BNBO)
Hvorfor beskyttelsesområder (BNBO)?
Uheld og spild af forurenende stoffer nær en drikkevandsboring kan betyde, at boringen bliver forurenet, og at vandværket derfor må opgive at indvinde vand det sted. Områder omkring boringer kan være ekstra sårbare overfor forurening. Ved at lave beskyttelsesområder omkring boringerne, nedsættes risikoen for, at vandets forurenes.
Forklaring: Når der pumpes vand op af jorden, bliver der skabt sug i undergrunden. Det kan medføre, at vandet transporteres hurtigere gennem jordlagene ned til grundvandet. Det betyder en risiko for, at forurenende stoffer i boringens nærområde finder vej til boringen. Derfor skal områderne omkring boringerne beskyttes.
Stop for brug af pesticider i BNBO
Slagelse Kommune vil i de kommende år sikre, at der ikke anvendes pesticider i beskyttelsesområderne (BNBO). Dog ikke hvor man kan afvise en risiko.
Baggrund: Et bredt flertal i Folketinget indgik i 2019 aftale om at mindske risikoen for udvaskning af pesticider i boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). Aftalen gælder erhvervsmæssig anvendelse af pesticider.
- Se på kort hvor der skal ske indsats i BNBO (nyt vindue)
(du kan zoome ind på netop dit lokalområde)
Prioriterede indsatsområder
For at beskytte grundvandet yderligere har Slagelse Kommune udpeget ca. 100 ha uden for de boringsnære beskyttelsesområder i Slagelse-drikkevandsområdet. Disse områder kaldes ”prioriterede indsatsområder”. Områderne udgør ca. 3 % af indsatsområderne – de dele, der har størst betydning for vandværkerne. Sådanne områder forventes i 2021 også udpeget på Agersø og Omø.
- Kort over prioriterede indsatsområder (nyt vindue)
(du kan zoome ind på netop dit lokalområde)
I disse prioriterede indsatsområder ønsker Slagelse Kommune at begrænse dyrkning og brug af erhvervsmæssig brug af pesticider.
-
Indsats i BNBO og prioriterede indsatsområder
Slagelse Kommune forsøger at få stoppet erhvervsmæssig brug af pesticider i BNBO ad frivillighedens vej.
Målet om at få begrænset erhvervsmæssig brug af pesticider og dyrkning i de prioriterede indsatsområder vil også blive forsøgt nået ad frivillighedens vej.
Landmænd, der ejer jord inden for BNBO eller prioriterede indsatsområder, vil blive kontaktet af Slagelse Kommune og det lokale vandværk.
Formålet er at indgå aftale om at stoppe for brugen af pesticider i BNBO. Det kan ske ved, at landmanden kompenseres for at drive arealet uden brug af pesticider.
Hvis landmanden ønsker det, kan en løsning også være, at arealet omlægges til skov, jagtområde, natur eller rekreativt område eller at vandværket køber jorden.
Jordfordeling
Jordfordeling kan være en væsentlig brik i at finde en god lokal løsning. Gennem jordfordeling kan landmanden få erstatningsjord uden dyrkningsrestriktioner. Slagelse Kommune har etableret en pulje, der kan opkøbe landbrugsjord, som efterfølgende kan indgå ved jordfordeling.
Erstatning
Landmanden har ret til fuld erstatning for de tab, som restriktionerne medfører. Denne erstatning betales af det lokale vandværk.
-
Hvornår gennemføres indsatsen i BNBO?
Indsatsen i BNBO er i gang og skal være afsluttet inden udgangen af 2022. Da indsatsen omfatter mange lodsejere, vil en del først bliver kontaktet i løbet af 2021.
-
Hvornår gennemføres indsatsen i de prioriterede indsatsområder?
Vi er i gang med de indledende drøftelser med landmændene i de prioriterede indsatsområder.
Ifølge forslaget til indsatsplan skal der i 2023 gøres status over indsatsen i de prioriterede indsatsområder med henblik på, at Byrådet kan tage stilling til, om strategien skal fastholdes, eller der er behov for at stramme op
-
Hvad siger Folketingets aftale om stop af pesticider i BNBO?
Et bredt flertal i Folketinget indgik 11. januar 2019 aftale om, at risikoen for udvaskning af pesticider i boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) skal mindskes. Aftalen gælder erhvervsmæssig anvendelse af pesticider.
Kommunerne skal inden udgangen af 2022 forsøge at indgå aftaler med de landmænd, der har jord indenfor BNBO, om permanent at stoppe med at sprøjte i BNBO.
Dette gælder dog ikke i BNBO, hvor kommunen vurderer, at anvendelsen af pesticider ikke kan udgøre en risiko.
Det ligger i den politiske aftale, at der vil blive indført et generelt sprøjteforbud i BNBO, hvis det ikke lykkes kommunerne at indgå frivillige aftaler med landmændene på rimelige vilkår.
-
Størrelse og form på boringsnære beskyttelsesområder
Størrelsen og formen af BNBO afhænger af de geologiske lag, som vandet hentes fra, og af den vandmængde, der må indvindes fra boringen.
De BNBO der findes i Slagelse Kommune har en størrelse på mellem 0,3 og 17 ha. Størrelsen af det typiske BNBO er 3 ha. 1 ha svarer til 100 x 100 m.
-
Lodsejermøder holdt i 2019 og 2020
Lodsejermøde 11. marts 2020
Du kan se materialet fra mødet herunder:
- Referat fra mødet 11. marts 2020 (pdf - nyt vindue)
- Velkomst - Jørgen Grüner (F) (pdf - nyt vindue)
- Status for indsatsplanen - Slagelse Kommune (pdf - nyt vindue)
- Vandværkernes udfordringer - DANVA (pdf - nyt vindue)
- Godkendelsesordningen for pesticider - Landbrug og Fødevarer (pdf - nyt vindue)
- Danmarks VAP-system - Aarhus Universitet (pdf - nyt vindue)
- VAP og godkendelse af pesticider - Landbrug og Fødevarer (pdf - nyt vindue)
- Kort over alle pesticidfund i grundvand (nyt vindue)
- Kort over pesticidfund i vandværksboringer (pdf - nyt vindue)
Lodsejermøde 25. juni 2019