Økologisk kost

Projekt Sund og økologisk kost udspringer af Agenda 21-strategien for 2012 til 2015

Billedtekst: I januar 2013 overrakte borgmester Lis Tribler det økologiske spisemærke i sølv til kantinen på Slagelse Rådhus. Fra venstre Hjalte Loldrup, Lis Tribler, Lone Bruun Witzner, Dorte Beck, Helle Andersen, Karin Ruby og Herdis Hansen.

Projektet er afsluttet

Byrådet vil udbygge kommunens udbud af sund og økologisk kost begyndende med kantinerne i kommunens administration.

Opgaven består i at bruge flere økologiske råvarer - uden at det bliver dyrere. Budgettet skal overholdes. Maden skal også være velsmagende, varieret og lever op til de kostråd, som Fødevarestyrelsen anbefaler.

Projektet indebærer, at køkkenpersonale skal efteruddannes. Der er brug for viden om økologi, råvarer, sundhed, ernæring og økonomi. Og der er brug for workshops, hvor personalet får praktisk hjælp i eget køkken. Personalet skal også besøge lokale producenter af økologiske råvarer. Slagelse Kommune vil gerne styrke samarbejdet med lokale erhverv.

De første kurser blev afholdt i 2012 for tre kantiner: Jobcenteret, Dahlsvej og Slagelse Rådhus. I 2013 blev også kantinen på Caspar Brands Plads koblet på. Det samme gjorde Skovvang Produktionskøkken og Skovvang Plejecenter. Desuden har Nymarkskolen og Autismecenteret vist interesse for projektet.

Det økologiske spisemærke

I 2012-2013 fik tre kantiner i Slagelse Kommune et økologisk spisemærke tildelt Det økologiske spisemærke. For Jobcenteret og Dahlsvej blev det til bronze og for Slagelse Rådhus blev det til sølv. Et mærke i sølv kræver mellem 60 og 90 % økologiske råvarer. Slagelse Rådhus blev den første kantine Vestsjælland, der fik dette mærke. 

Projekt ”Sund og økologisk kost” forsætter frem til 2014. Med i samarbejdet er Kantineudvalget, Center for Drift og Anlæg, Folkesundhed, HR/Personale, Sundhed og Omsorg samt Center for Teknik og Miljø. 

Kurserne betales af staten som led i regeringens økologihandleplan 2012. Målet er 60 % økologi i alle offentlige danske køkkener år 2020. Det skal hjælpe flere økologiske landbrug i gang. 

Agenda 21 strategi

Siden er sidst opdateret 25. februar 2019