Fra stenbro til Glænø

Det er som at køre direkte ind i en gammel dansk film, når man kører over dæmningen til Glænø ved Skælskør og drejer ind på gårdspladsen på Toftegaard hos Henrik Terkelsen fra Kalvesalg.dk.

Grønne græsmarker, der omkranser en smuk gammel gård, hvor udsigten over vandet er
bjergtagende, og hvor en flok jerseykøer og kalve står i folden og nyder livet. Et liv der for kalvenes vedkommende normalt kun ville vare få timer, for hvert år aflives flere tusinde jerseytyrekalve. Fordi de ikke har en plads i mælkeproduktionen, og kun betragtes som et unødvendigt biprodukt. En produktionsmetode der var medvirkende til, at Henrik Terkelsen supplerede karrieren som arkitekt med en titel som økologisk og bæredygtig kødproducent.

- Jeg er partner i en arkitektvirksomhed og har i mange år boet i København. I midten af halvfemserne skulle der ske noget andet, og min kone Helle og jeg søgte efter et fritidshus på landet. Efter at have kørt det meste af Sjælland rundt på udkig efter det perfekte sted, fandt vi endelig perlen her på Glænø. Vi fik lov til at indrette vores bolig i en tidligere stald, og vi var helt solgt til stedet, fortæller han og fortsætter:

- I 1999 fik vi mulighed for at købe gården, hvor vi havde lejet ”stalden”, og jeg overvejede, hvad vi skulle bruge den til. Da jeg hørte om tyrekalvenes skæbne, kontaktede jeg min nabo Carsten Søgaard fra Grønholtgård, og sammen besluttede vi, at starte en kødproduktion med økologiske jerseykalve. Carsten er i forvejen økologisk planteavler, og da kvægdrift og planteavl supplerer hinanden godt økologisk set, og han også har fokus på bæredygtighed i produktionen, så lå vores samarbejde lige for. 

Ammetanter og kalve på græs

Henrik Terkelsens energi og engagement er smittende, og han fortæller levende om, hvordan Kalvesalg.dk har udviklet sig.

- Normalt destrueres de nyfødte tyrekalve, men her køber vi dem fra økologiske mælkeproducenter sammen med nogle udtjente malkekøer, som alligevel er færdige i mælkeproduktionen – de er vores ammetanter. Vi sætter flokken på græs, typisk to kalve om hver ammetante, og så går de her, hygger sig og bliver fedet op. Det gode græs og foder kombineret med tyrekalvenes behov for mælk gør, at ammetanterne igen øger mælkeproduktionen og samtidig kan sætte fedt og muskler af. Efter en sæson på græs og i enkelte tilfælde en vinter i løsdriftsstald slagtes kalvene og ammetanterne, forklarer Henrik Terkelsen. 

Det handler om holdninger

Udover deres jerseygræskalve har Carsten Søgaard og Henrik Terkelsen også en flok stude, der opfedes til salg. Værdigrundlaget for produktionen er det samme – altid økologisk og så bæredygtigt som det overhovedet er muligt.

- Det handler om en holdning til fødevarer samt til vores økosystem. Vi har et ansvar, og det tager vi på os. Generelt er der et marked for fødevareproduktion som vores, men det handler om at være synlige. Vi har ikke problemer med at afsætte vores produkter, og vi er også i gang med et stort staldbyggeri, som skal gøre det muligt for os at udvide produktionen, siger han imens han fremviser et stort markområde med massevis af store træstammer, som er ved at blive savet til planker.

- Ja, det er materialerne til stalden. Vi har hentet det i skoven lige herovre. Hele byggeriet er bæredygtigt, og derfor er træet også lokalt, så vi ikke forurener alt for meget med transporten. Og så er træ et CO² neutralt byggemateriale. Når det hele står færdigt, vil bygningen i øvrigt være energiproducerende. 

Fødevarepris og Velfærdsdelikatesser®

Hele tankegangen omkring bæredygtighed og produktionen af det økologiske kød har da også givet Kalvesalg.dk betegnelsen Velfærdsdelikatesser® i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, og det har sikret virksomheden Børsens fødevarepris i 2010/2011.

- Både Carsten og jeg er naturligvis glade for anerkendelsen, og vi ved, at vi har fat i noget af det rigtige. Vi er også en del af en række foreninger og netværk, der beskæftiger sig med lokal, økologisk og bæredygtig fødevareproduktion. Det er en stor glæde og tilfredsstillelse at arbejde på den her måde, og jeg håber da, at vores værdigrundlag vil sprede sig til andre fødevare- og kødproducenter. Det kan faktisk lade sig gøre at lave en fornuftig forretning med fokus på god dyrevelfærd og bæredygtige produktionsmetoder, konstaterer Henrik Terkelsen, inden han skal videre. Som økologisk landmand er der nemlig altid noget, der skal gøres. 

 

Interview december 2014

Siden er sidst opdateret 9. juni 2016