Fra Ukraine til Korsør

Tæt på toget, kun to minutter til havet og et stort hus med plads til fire børn.

Familien Nikitin fra Ukraine valgte Korsør; simpelthen fordi der er dejligt.

Alice og Andrii Nikitin mødte hinanden da de begge studerede software development på universitetet i Kiev. Selv om Andrii fik et godt job efter studierne, drømte han om bedre vilkår og sjovere projekter. Derfor ledte han efter arbejde uden for Ukraine, og under et rekrutteringsarrangement i hjemlandet blev han tilbudt en stilling hos Microsoft i Danmark.

- Da jeg fortalte det til min daværende chef, tilbød han at flytte mig til deres afdeling i Nærum. På den måde blev jeg i samme firma, jeg fik nye udfordringer og bedre forhold, og jeg kunne tage til Danmark sammen med min familie, fortæller han. 

Fra Kiev til Korsør

Familien kom til Danmark i 2008, og boede først i Vedbæk tæt på hovedstaden.
- Det var dyrt, men trygt at bo nær København. Vi tænkte, at der ville være andre udlændinge, så vi ikke skilte os så meget ud, forklarer Alice.

Men som familien voksede begyndte de at drømme om et stort hus og en stor have og om at eje deres eget. De startede med at kigge efter huse, men der gik lang tid inden valget faldt på Korsør.

- Da vi først opdagede Korsør, var det helt oplagt for os at bo her. København er kun en kort togtur væk, så dengang passede det godt med arbejdet. I dag arbejder jeg hjemmefra, siger Andrii.

- Og så er der kun 2 minutter til stranden. I Ukraine havde vi ”kun” 6 timer i bil, hvis vi ville til vandet, fortæller Alice, der især kan se, at det kommer børnene, Ivan på 9 år, Arthem på 7 år, Solomia på 4 år og Zoe på 1 år til gode. 

Ingen mure omkring haven

Alice og Andrii fortæller, at de har mødt et meget åbent og frit land. De beskriver en indre frihed hos danskerne, som er helt speciel.
- Vi er lykkelige over at have fået vores eget hus i Danmark, men vi skulle lige vænne os til den åbenhed, der er her. I Ukraine har man ikke åbne haver, men store mure rundt omkring sin have. Der er vi nok lidt mere lukkede. Generelt er danskerne mere frie, og har ikke helt den samme trang til at trække sig tilbage fra andre, fortæller Alice, der bestemt ser det som noget positivt, men uvant.

Åbenheden har familien Nikitin også mødt i familie-til-familie-projektet i Slagelse Kommune, som de hurtigt kom med i. Her har de lært nye mennesker at kende, og har fået gode oplevelser via et netværk af andre familier med børn.
- Det er et godt projekt, hvor vi har fået et stærkt netværk og nogle fantastiske oplevelser, ikke mindst har børnene fået nye venner, konstaterer Andrii. 

Plads til børnene

Naturligt nok er det også de fire børn, som fylder meget i hverdagen hos familien. Og her er de glade for Danmark, for uanset hvor familien tager børnene med hen, så oplever de, at der er plads til dem. 

- Det gør det nemmere at have børn, når der bliver taget hensyn til dem på restauranter, i svømmehaller og på biblioteket. Her er børnene langt mere synlige, og man vil gerne lave gode vilkår for dem. I danske børnehaver kan vi også se, at børnene har mere frihed i deres leg, og dagen ikke er så styret af voksne. Skolen er også noget helt andet. I Ukraine er skolerne meget strenge, dagene er lange, og der er mange timers lektier ved skrivebordet om aftenen. Det betyder at de fleste børn hurtigt bliver trætte af skolen, men sådan er det bestemt ikke her, fortæller Alice, som har sammenlignet sine egne børn med sin søsters.

- Fagligt er der ingen forskel, men vores drenge elsker skolen, og det er jo fantastisk, fortæller hun.

Korsør er måske langt fra Ukraine. Men Alice, Andrii og de fire børn er blevet eksperter i at tage det bedste fra begge kulturer. Korsør kan rumme det hele, og her føler familien sig hjemme. 

 

Interview december 2014

Siden er sidst opdateret 1. februar 2021