Kunsthåndværker i Skælskør

I Skælskør er en gammel bagerbutik blevet glasformer Ditte Hvas’ nye værksted. Hun er en del af kunstnernetværket KIT, som har succes med at trække kunstnere til byen. Indtil videre er 14 kunstnere med i netværket.

Rikke og Jonas Madsen samt deres søn Ferdinand. De er flyttet fra Ringsted til landsbyen for to et halvt år siden. Egentlig kan de godt lide at bo i byen, men Ferdinand har brug for ro og for at kunne komme ud i det fri, når hverdagen bliver lidt for overvældende.

Over indgangen til Bruuns Hjørne sidder den guldbelagte kringle stadig. Men det er længe siden, at det er lugten af nybagt brød, som er kommet ud af Bruuns Hjørne i centrum af Skælskør. I dag er den gamle bagerbutik omdannet til et værksted for kunsthåndværkere. 

- Det er dejlige lokaler, og det er dejligt at have naboer her. Jeg kan mærke, at det trækker mennesker ind. Der kommer jo mange mennesker herind, som skal se, hvad Nelly og Lene laver, og de kommer også ind til mig, siger glasformer Ditte Hvas. 

Sammen med de to keramikere Lene Hansen og Nelly Gaskin og kjoledesigneren Bianca Wolter deler hun den gamle bagerforretning. De lejer værkstederne i Bruuns Hjørne gennem kunstnernetværket KIT, som forsøger at tiltrække kunstnere til Skælskør med blandt andet billige værkstedslokaler. Det var også medvirkende til, at Ditte Hvas sammen med sin familie flyttede fra Thy til Skælskør for godt et år siden. 

- Det var KIT og det, at vi kom tættere på København, der fik os til at flytte. KIT gav mig mulighed for at etablere et værksted her med en billig værkstedsleje, og jeg fik mulighed for at have et fællesskab med andre kunsthåndværkere, og så har KIT også investeret i en ovn, som jeg kan bruge til mit glas, siger Ditte Hvas. 

Bedre end Thy

Bruuns Hjørne er en af flere tidligere butikker, virksomheder og værksteder, som nu er omdannet til kunstnerværksteder. Indtil videre har 13 kunstnere taget imod tilbuddet om et billigt værksted. Men udover billig leje, så betyder muligheden for at indgå i et netværk også en del for kunstnerne. Det gjorde det også for Ditte Hvas. 

- Det er bedre end i Thy, fordi der havde jeg ikke andre, som også var selvstændige kunsthåndværkere. Det er dejligt at have nogen kolleger, fordi man jo er meget alene, siger Ditte Hvas. 

Bag KIT står en række ildsjæle fra Skælskør, og de vidste, at kunstnere hurtigt kan blive meget ensomme, hvis de flytter til provinsen. Derfor er KIT ikke kun et tilbud om billige værksteder, det er også en mulighed for at få kolleger. 

- Det kan være svært for kunstnere, hvis de skal flytte fra storbyen til en mindre by. De er nervøse for at miste hele deres kreative netværk. Så ideen var, at hvis man kunne lave et lille netværk i den her lille by, så kunstnerne har et netværk omkring sig. Så kunne det både være med til at tiltrække tilflyttere og samtidig give Skælskør en særlig profil, siger billedhugger og daglig leder af KIT-sekretariatet Benny Forsberg. 

Det er en meget bred gruppe af kunstnere og kunsthåndværkere, som er medlem af KIT. Udover Ditte Hvas, som er glasformer, tæller KIT også malere, billedhuggere, en arkitekt, en designer, og scenografer, musikere, animatorer og modelproducenter er også velkommen i netværket. 

Stadig ny i byen

- Vi har ikke noget bestemt mål om, at det skal være en bestemt linje inden for kunst eller kunsthåndværk, der er med i KIT. Alle typer kunstnere kan være medlemmer. Det vigtige er, at man arbejder seriøst og professionelt med sin kunst, siger Benny Forsberg. 

Indtil videre er Ditte Hvas glad for at være flyttet til Skælskør, selv om hun stadig føler sig ny i byen.
- Vi er stadig ved at finde vores plads og slå os ned. Det føles stadig nyt, men det er en meget hyggelig by, siger hun. 

 

Interview maj 2014

Siden er sidst opdateret 1. februar 2021