Hvornår er man egentlig spritbilist?

Ved en promille på over 0,5 er det hurtige svar. Men hvor længe efter at have drukket er promillen stadig for høj til at køre?

Har du sat dig bag rattet og kørt hjem, selv om du måske havde drukket for meget? Kort og godt; lad bilen stå hvis du er det mindste i tvivl.

Fra 2011-2015 blev 157 mennesker blevet dræbt som følge af spritkørsel. I Midt- og Vestsjælland drejer det sig om 22.

Alkohol er i kroppen længere, end du tror

Du har nok prøvet at være til grillfest en varm sommeraften, hvor der røg nogle genstande indenbords. Fornuftig som du er, har du ladet bilen blive hjemme eller aftalt kørslen hjem på forhånd. Så langt så godt.

Men vidste du, at det kan gøre dig til spritbilist næste formiddag, hvis du lige tager bilen en tur til bageren eller købmanden? Det kan det.

Forbrændingen tager mange timer for både mænd og kvinder. Det går ikke stærkere af at danse, drikke kaffe, tage bad eller trække frisk luft.

  • Er du en mand med en vægt på 80 kg, som drikker 13 genstande på lidt over syv timer med start kl. 19, vil din promille kl. 9 dagen efter stadig være på ca. 0,56

  • Er du en kvinde på 65 kg, der drikker 9 genstande fra kl. 19-03, vil du først være helt ædru kl. 11.45 næste dag

Se eksemplerne mm. på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside.

Husk i øvrigt at du kan blive dømt for spritkørsel med en promille under 0,5, hvis politiet vurderer, at du ikke kan køre bil på betryggende vis.

Alkohol kan give tunnelsyn

Jo mere du drikker, des mindre ser du. Helt bogstaveligt.

Lav en alkoholfri drink

Du kan lave mange lækre drinks uden alkohol, så du eller dine gæster kan komme sikkert hjem. Find opskrifter her:

Fakta om spritkørsel

Slagelse Kommune deltager sammen med 75 andre kommuner i kampagnen 'Klar til et pust?', der sker i samarbejde med politiet og Rådet for Sikker Trafik.

Nyhed 1. juni 2017.