Biografklub kan forebygge ensomhed hos ældre

En biografklub for ældre giver både nye oplevelser i fællesskab med andre og dermed opstår også muligheden for nye venskaber.

Tiden kan føles lang, hvis man bor alene i sit eget hjem, i en beskyttet bolig ved et aktivitetscenter eller på et plejecenter. Derfor har Slagelse Kommune etableret en biografklub med base i Alliancehaven i Slagelse, hvor ældre mødes og sammen følges i biografen, inden aftenen sluttes af med en kop kaffe og en snak om filmen. Det giver både nye oplevelser for de ældre, og samtidig opstår muligheden for nye venskaber. Klubbens medlemmer er allerede nu klar til en ny biografsæson, som starter til august, og der er stadig plads til mange flere i klubben.

10 gange i løbet af 2017 og 2018 har de 42 medlemmer fra de beskyttede boliger i Alliancehaven og seniorer, som bor i private hjem i Slagelse, haft en fast aftale om at mødes i Alliancehaven, hvorefter de sammen er gået en tur i biografen.

Vover sig ikke afsted alene

- Biografklubben går nu ind i sin 3. sæson, og vi kan se, at vi har ramt et behov. Uden dette klubfølgeskab ville mange af de ældre sandsynligvis slet ikke vove sig alene i biografen, men i stedet blive siddende derhjemme. På den måde er klubben med til at give noget andet indhold i hverdagen, og det giver også de ældre noget at se frem til, siger aktivitetskonsulent Bente Nørgaard, som siden starten har været involveret i klubben sammen med de frivillige.

Snakken går og venskaber opstår

Klubben er med til give gode fællesskaber og venskaber, for når filmen er slut mødes medlemmerne igen i Alliancehaven og får kaffe sammen og snakker om filmen, de lige har set. En af dem, som sørger for kaffe og måske et stykke kage, er Marianne Bach, som bor i Alliancehaven.

- Jeg synes, både det er hyggeligt og sjovt at være frivillig i biografklubben. Jeg kan godt lide at give andre gode oplevelser. Jeg har selv overskud i hverdagen, og det øser jeg gerne ud af. Vi tager de mange forskellige film med godt humør, og der finder livlige debatter sted under kaffen. Her kan man virkelig se hvor forskellige vi er, fortæller Marianne Bach.

Frivillige hjælper også kørestolsbrugere med

Jørgen Christoffersen er også med hver gang biografklubben mødes, og han har også en særlig rolle i klubben. Hver gang hjælper han nemlig med at køre en deltager i kørestol hen til biografen.

- For mig er det en stor oplevelse, at se den glæde hos nogle af de mindre mobile beboere i Alliancehaven, og de mange enlige borgere udefra, når de får en god oplevelse. Jeg tror faktisk, at biografklubben udfylder et tomrum hos dem. Jeg var aldrig gået i biografen alene, så jeg nyder selskabet i biografklubben, og det sikrer, at jeg kommer afsted, fortæller Jørgen, hvis hustru bor på Plejecenter Smedegade pga. en demenssygdom.

Kan modvirke ensomhed blandt ældre

- I Slagelse Kommune har vi igangsat mange forskellige aktiviteter, som skal være med til at forebygge ensomhed blandt særligt vores ældre borgere. Det er biografklubben et rigtig godt eksempel på, for de fleste af os nyder en tur i biografen, men de færreste af os kommer afsted alene. Biografklubben styrker derfor det sociale samvær både gennem oplevelsen i biografen, og bagefter når de ældre mødes og snakker om filmen. Jeg håber endnu flere vil benytte sig af muligheden for at få en biograftur og måske et nyt venskab med hjem også, siger formand for Forebyggelses- og Seniorudvalget Ali Yavuz. (A)

Fakta om biografklub – alle ældre kan være med

Biografklubben blev starten i 2016 sammen med Pårørendegruppen for Demensramte og året efter overgik den til at blive et af Aktivitetscenter Alliancehavens tilbud. I samarbejde med Panorama i Slagelse er der lavet en aftale om, at klubben kommer en bestemt dag efter premieredagen og ser filmene gennem de ældres medlemskab i Biografklub Danmark. Kontingent til Biografklub Danmark bliver i den kommende sæson 98 kr. for at kunne se 10 film til ½ pris.

Alle ældre er velkomne til at melde sig ind i biografklubben, uanset om man bor på plejecenter, i beskyttet bolig eller i eget hjem ude i byen. Man skal dog være i stand til selv at komme ned i Alliancehaven, hvorefter alle går i samlet flok i biografen.

Bliv medlem

Hvis man ønsker at blive medlem, kan man kontakte aktivitetskonsulent Bente Nørgaard på 22 58 27 06 eller benwn@slagelse.dk

Flere oplysninger

  • Formand for Forebyggelses- og Seniorudvalget Ali Yavuz
    Tlf. 20 29 58 66
    Mail aliya@slagelse.dk


  • Aktivitetskonsulent Bente Nørgaard
    Tlf. 22 58 27 06
    Mail benwn@slagelse.dk 

Pressemeddelelse 25. juni 2018