Se hvem der er nomineret til landdistriktsprisen

I næste uge bliver prisen Årets Landdistriktsindsats uddelt. Se hvem de nominerede er her

BIS'koppen

I Bisserup har der i henved 100 år ligget et missionshus, hvor skiftende generationer har holdt bønnemøder, lyttet til missionærer, sunget salmer og lign. Men tiderne er skiftet, og de senere år har huset ligget næsten ubrugt hen. Men for ca. 3 år siden gik en gruppe lokale ildsjæle sammen om at udnytte det gamle missionshus.

De frivillige har fået lov til at låne huset af Indre Mission og Biskoppen danner rammen om mange forskellige typer af aktiviteter, som er med til at skabe liv i Bisserup – blandt andet musikarrangementer, plantebyttedag, strikecafe og bogcafé. Det er også stedet, hvor man kan få en håndsrækning, hvis man har brug eksempelvis hjælp til mobiltelefonen, syet knapper i skjorten eller luftet hunden.

Der er også mulighed for at låne værktøj og børneartikler, og til det har de frivillige nu bygget et 20 m2 stort hus bagved missionshuset, hvor de ting kan opbevares. Alt aktiviteter sker på basis af frivillige ildsjæle.

Havrebjerg Festudvalg

I Havrebjerg mødes de lokale borgere jævnligt for at spise og hygge sig sammen. Officielt er det Havrebjerg Sogneforening, som står som arrangør af fællesspisningerne, men de virkelige initiativtagere er ”Festudvalget” - en selvsupplerende gruppe af frivillige tilknyttet Havrebjerg Sogneforening.

I 2018 har Festudvalget planlagt, kokkereret og stået for 5 fællesspisninger, hvor mellem 50 til 100 lokale borgere i alle aldre har været med. Nogle arrangementer er med musik og dans, mens andre gange er der mere fokus på maden og fællesskabet.  

Landsby og sogn lærer hinanden at kende, og fællesspisningerne styrker det lokale fællesskab. Der bliver sat navn på ansigter på naboerne og Havrebjerg bliver et attraktivt sted at leve og bo i.

Omø Boligforening

Omø Boligforening blev stiftet den 15. maj 1998, som et forsøg på at realisere et af Omø Beboer- og Grundejerforenings idéprojekter - nemlig Omø Aktivitets- og Sundhedscenter, som skulle indeholde 4 ældrevenlige lejeboliger, et aktivitetslokale med køkken, et sundhedscenter med lokale til øens sundhedsgruppe, motionslokale, pc-cafe og et mindre værelse for lejernes samt øens gæster.

Det blev besluttet at starte med at bygge de 4 ældrevenlige lejeboliger, som blev indviet i 2003, og i 2006 fulgte Aktivitets- og Sundhedscentret efter. I en tid, hvor mange øer og landdistrikter mangler lejeboliger, har Omø Boligforening skabt fantastiske muligheder på Omø.

Omø Boligforening kan i år fejre 20 års jubilæum, så dette ikke er et nyt tiltag. Men når Omø Boligforening alligevel er indstillet til prisen skyldes det, at der tale om ildsjæle, som har trukket et langt sejt læs og igennem en årrække på frivillig og ulønnet basis har drevet 4 ældrevenlige lejeboliger samt et aktivitetshus til gavn for Omø og Omøs udvikling.

Strand Festivalen

Hele kommunen deltog i at vise den 12 km. smukke kyststrækning frem, da den første udgave af Strand Festivalen løb af stablen i sommeren 2018. Lokale råvareproducenter, caféer, kunstnere fra Skælskør, Vikinger fra Trelleborg, foreningslivet fra både Korsør og Slagelse by var med sammen med mange andre aktiviteter. Alle bakkede op og var med til at starte en forventet tilbagevendende begivenhed, som involverede over 72 udstillere og aktører langs kysten og havde mellem 2- og 3000 besøgende.

Det er lidt af en kræftpræstation de frivillige kræfter bag festivalen har udført. Det kræver hårdt arbejde at arrangere så stor en festival, hvor der skal søges fonde, laves skilteplaner, søges tilladelser og tales med de mange beboere, som bor langs strækningen.

Tårnborg Floorball

Det er motion med høj puls for alle – uanset køn, alder og niveau, når der er træning i Tårnborg Floorball, som er en selvstændig afdeling under Tårnborg Idrætsforening.

Det sociale fællesskab med masser af grin og morskab vægtes højt, så både krop og sind plejet. Projektet ”Tårnborg Floorball” har været undervejs i et par år, og mange undersøgelser, DGI-kontakter og praktiske ting skulle først være på plads før den første træning kunne starte.

I første omgang var der kun en, som mødte op til træning. Det var træneren, men via en ihærdig og frivillig indsats er klubben vokset til en stor, sund og stærk klub og i dag – et år efter starten – har klubben 30 medlemmer.

Fakta om prisen Årets Landdistriktsindsats

Slagelse Kommune uddeleler prisen Årets Landdistriktsindsats, som er på 10.000 kr., en indgraveret messingplade og et træ til udplantning på et fællesareal.

Prisen gives til en særlig indsats, der afspejler viljen og evnen til at forbedre vilkårene i landdistrikterne. Indsatser, der afspejler den gode vilje og fællesskabet i lokalområdet, vil blive prioriteret.

Der er nedsat en dommerkomité, som bestemmer hvem der skal have prisen. Dommerkomiteen består af to medlemmer af Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, formanden for Landudvikling Slagelse, formanden for Frivilligcentre Slagelse og et medlem af Landliv i Slagelse.

Prisen uddeles den 28. november i forbindelse med den årlige Landdistriktskonference, som holdes i det Røde Pakhus i Skælskør. 

Flere oplysninger

  • Udviklingskonsulent Vibe Engel Bengtson
    tlf. 58 57 90 54

Nyhed den 21. november 2018