De unge vil gerne bruge kondom, men kun halvdelen gør det

Selvom de fleste unge går ind for sikker sex, så er det kun halvdelen af de adspurgte, som brugte kondom sidste gang, at de var sammen med en ny partner. Derfor sætter Slagelse Kommune og Sundhedsstyrelsen nu fokus på sikker sex gennem den årlige Kun med Kondom-kampagne.

En undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen viser, at 64 % af de unge altid eller for det meste vil bruge kondom, hvis det udelukkende var op til dem. Men samtidig svarer 44 % af de unge, at det ikke var tilfældet, sidste gang de havde sex med en ny partner.

- Meget tyder på, at de unge har gode intentioner om at bruge kondom, men vi kan jo se, at noget alligevel afholder dem fra det i situationen, ligesom de heller ikke regner med, at deres venner får kondomet frem. De unge skal blive bedre til at turde tage snakken om kondom med hinanden, siger fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen Cecilie Olivia Andersen.

Unge undervurderer egen risiko for smitte

Undersøgelsen viser også, at mange unge undervurderer deres egen risiko for at blive smittet med en sexsygdom. 75 % af de unge vurderer, at deres risikoen for at få en sexsygdom enten er lille, meget lille eller ikke eksisterende. Dette står i skærende kontrast til, at hver fjerde ung får en sexsygdom, inden de fylder 25 år samtidig med, at Klamydiaforekomsten stadig er historisk høj.

For hver 1.000 unge mellem 15 og 29 år i Slagelse Kommune fik 323 personer konstateret klamydia i 2017. I 2016 lå tallet på 392, hvilket viser at antallet af smittede er faldende, men man følger stadig udviklingen med alvor i Forebyggelses- og Seniorudvalget.

-Undersøgelsen viser, at der stadig er plads til forbedringer, når det drejer sig om unges forhold til sikker sex. Gennem Kun med Kondom-kampagnen kan Slagelse Kommune sprede det vigtige budskab til de unge, og dermed sikre, at færre bliver smittet med klamydia i fremtiden, siger formand for Forebyggelses- og Seniorudvalget Ali Yavuz.

Syg uden symptomer

Sundhedsstyrelsen vurderer, at mange er smittet uden at vide det, for klamydia optræder ofte uden symptomer. Ubehandlet klamydia kan i værste fald føre til barnløshed eller graviditet uden for livmoderen og kroniske underlivssmerter.

- Ca. halvdelen af alle smittede oplever ikke symptomer, og de ved derfor ikke, at de er smittede. Derfor er det bare med at komme afsted til lægen, siger Cecilie Olivia Andersen.

På baggrund af undersøgelsen sætter Slagelse Kommune derfor fokus på sikker sex gennem Sundhedsstyrelsens kampagne Kun med Kondom, som kører i ugerne 36-38.  Her vil frivillige unge dele gratis kondomer ud, og opfordre andre unge til at huske kondomet. Derudover kører kampagnen i kommunerne med quizzer og uddeling af gratis kondomer på uddannelsesinstitutioner, Kun med Kondom-fredagscafeer og kondom pårulningskonkurrencer.

Kampagnen kører også på https://www.facebook.com/paspaahinanden og på www.instagram.com/kunmedkondom.

Flere oplysninger

Ønsker du flere oplysninger, så kontakt:

  • Sundhedsplejerske fra Slagelse Kommunes Rejsehold i Seksuel Sundhed Dorthe Brostrup Larsen,
    Telefon: 28801447
  • Formand for Forebyggelses- og Seniorudvalget Ali Yavuz,
    Tlf. 20295866
    Mail aliya@slagelse.dk  

Pressemeddelelse den 13. september 2018.