Kan ladcykler bruges til at erstatte biler?

Som en del af et EU-projekt undersøger vi muligheden for, om man kan erstatte biltransport med ladcykler til fordel for miljø og sundhed.

Som en del af EU-projektet ”CARGO BIKES in urban mobility” undersøger Slagelse Kommune muligheden for, om man kan erstatte biltransport med ladcykler til fordel for miljø og sundhed. Ladcykelprojektet er blot et af flere konkrete projekter i Slagelse Kommune, som bidrager til FN’s Verdensmål inden for områderne klima, bæredygtighed og sundhed. Gennem midlerne fra EU-projektet har Slagelse Kommune pt købt fire ladcykler, som stilles til rådighed for offentlige institutioner, foreninger og virksomheder til fordel for borgerne.

FN’s Verdensmål er en plan og en ambition for verdens udvikling frem til 2030. I Slagelse Kommune er en række lokale projekter med til at bidrage til verdensmålene herunder kommunens deltagelse i EU-projektet CARGO BIKES in urban mobility. Sammen med Guldborgsund Kommune samt kommuner i Nordtyskland, Sverige og Polen forsøger projektet at hive viden ud af, hvor man ud fra erfaringerne kan erstatte bilkørsel med ladcykler.

Tag cyklen frem for bilen

- Gennem midlerne fra EU-projektet har vi i Slagelse Kommune indkøbt fire ladcykler, som vi har stillet til rådighed for at undersøge om ladcyklerne kan benyttes til forskellige transportopgaver i stedet for biler. To af ladcyklerne er placeret ved Bisserup Havn og Bisserup Sejlklub, hvor man afprøver, om cyklerne kan bruges i forbindelse med aktiviteter og fragte materialer frem og tilbage. Samtidig kan cyklerne også stilles til rådighed for de besøgende, som lægger deres båd til ved havnen. Der er blevet taget rigtig godt imod ladcyklerne, og de bliver brugt flittigt, fremfor at starte bilen til en lang række småture. Derfor undersøger vi også lige nu muligheden for, om vi i samarbejde med en af boligforeningerne kan stille en eller flere ladcykler til rådighed i et bæredygtigt boligområde, så beboerne kan låne ladcyklerne til indkøb, praktiske gøremål mv. frem for at tage bilen, siger udviklingskonsulent Finn Vedel Pedersen i Slagelse Kommune.

Ud over de to ladcykler i Bisserup har en lokal virksomhed i Slagelse også lånt en ladcykel, som skal bruges til at køre varer ud med. Den sidste af de fire ladcykler er placeret på rådhuset, så medarbejdere kan snuppe en ladcykel til møder rundt om i byen, hvor det er nødvendigt at have materiale med frem og tilbage.

Fire verdensmål er en del af projektet

Ladcykelprojektet bidrager til FN’s verdensmål inden for Sundhed og Trivsel, Bæredygtige byer og lokalsamfund, Klimaindsats og Partnerskab for handling.

- Verdensmålene kan virke abstrakte og fjerne fra hverdagen. Ladcykelprojektet er en konkret og lavpraktisk måde at bidrage til målene om bl.a. mere sundhed, bedre klima og bæredygtige byer, når man tager cyklen til en række transportopgaver fremfor at starte bilen. Det bliver spændende at dele vores erfaringer med de andre deltagere i projektet, så vi kan lade os inspirere af hinanden og sammen finde løsninger som i større eller mindre grad kan bidrage til verdensmålene, siger formand for Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget Jørgen Grüner (F)

Ladcykelprojektet slutter i 2020.

Flere oplysninger

 • Formand for Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget Jørgen Grüner
  Tlf. 92 43 82 28
  Mail jogru@slagelse.dk

     
 • Udviklingskonsulent Finn Vedel Pedersen
  Tlf. 21 54 26 99
  Mail fvped@slagelse.dk  

Pressemeddelelse 24. oktober 2019