Slagelse Kommune sætter ind mod spritkørsel

Alt for mange mennesker sætter sig bag rattet med for høje promiller i blodet om sommeren. Nu minder Slagelse Kommune, Rådet for Sikker Trafik og politiet alle om at lade bilen stå, når de har drukket alkohol.

I de kommende uger vil en meget stor del af danskerne holde ferie i Danmark. Det kan betyde tusindvis af sociale sammenkomster såsom grillmiddage, strandture og havefester. Sommerhyggen får ofte følgeskab af kolde øl, velsmagende drinks eller et par gode flasker vin. Det gør det aktuelt at minde om, at hvis man har drukket alkohol, så bør man lade bilen stå.

- Vi må hjælpe hinanden med at få bragt antallet spritbilister ned. Lav aftalen om, hvem der kører hjem, inden middagen. Når man har drukket og nydt alkohol, så er det vigtigt, at man lader bilen stå. Mange har lært det, men vi skal have endnu flere til at huske det, så der sker færre af de her helt meningsløse ulykker, siger Flemming Erichsen (A), formand for Trafiksikkerhedsudvalget.

Sidste sommer sigtede politiet 864 personer for spritkørsel i løbet af fem ugers kontrol i juni og juli. Alene i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds blev 56 personer sigtet for spritkørsel hen over sommeren.

For mange tager chancen

Denne sommer sætter politiet også ind med kontrol, og samtidig gennemfører Slagelse Kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden kampagnen “Der er mange måder at stoppe spritkørsel på. Hvad er din?”.

Formålet med kampagnen er at minde folk om, at de kan være med til at forhindre spritkørsel ved at spørge deres gæster, hvordan de kommer hjem efter festen.

- Alt for mange bilister tager chancen og kører, selv om de er i tvivl om deres promille. Det er hamrende farligt, og det er derfor vigtigt, at omgivelserne også hjælper med til at forhindre, at det sker. Så før du serverer vin, øl eller drinks for dine gæster, så spørg dem lige, hvordan de kommer hjem. Det tvinger dem til at tage stilling til, om de skal drikke eller køre, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Inden for det seneste år har 5 % af kvinderne og 11 % af mændene kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 4.519 personer.

FAKTA: Gode råd: Stop altid en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste. Her får du syv gode råd: 

 • Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
 • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
 • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
 • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
 • Tilbyd overnatning
 • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
 • Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114

 Fakta (kilde: Rådet for Sikker Trafik, Rigspolitiet og Vejdirektoratet):

 • Sidste sommer sigtede politiet 864 personer for spritkørsel.
 • Hver 5. dødsulykke i trafikken skyldes alkohol.
 • Ni ud af 10 danskere tager afstand fra spritkørsel.

Flere oplysninger

Ønsker du flere oplysninger, så kontakt:

 • Flemming Erichsen, formand for Trafiksikkerhedsudvalget
  Tlf. 21 22 65 55
 • Lene Zinck, Slagelse Kommune
  Tlf.: 58 57 45 59
 • Michelle Laviolette, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik
  tlf 24 96 11 44

Pressemeddelelse den 18. juni 2020