Landsgrav Friskole vinder Bygningspræmieringen 2020

Landsgrav Friskoles nye tilbygning bliver hædret med Slagelse Kommunes Bygningspræmiering 2020. Samtidig får tilbygningen til Slots Bjergby daginstitution og Hashøjskolen og Dyhrs skoles nye idrætshal hædrende omtale.

Prisen skulle oprindeligt være uddelt sidste år, men på grund af coronasmitte måtte afsløringen udskydes på ubestemt tid. Nu er coronasituationen bedre og derfor kunne dommerkomiteen fredag afsløre de præmierede bygninger. Det skete fredag formiddag, hvor dommerkomiteen besøgte både vinderen og de to bygninger, som får hædrende omtale.

Der var fem nominerede byggerier og renoveringer til bygningspræmiering 2020. Dommerkomiteen har valgt at tildele Landsgrav Friskoles tilbygning årets bygningspræmiering, mens tilbygningen til Slots Bjergby daginstitution og Hashøjskolen og Dyhrs skoles nye idrætshal får hædrende omtale.

Dommerkomiteen skriver i sin begrundelse om Landsgrav Friskoles nye tilbygning:

”Med den nye tilbygning har eleverne på Landsgrav Friskole ikke bare fået flere klasselokaler og et nyt skolekøkken. De har også fået en ny bygning, der indpasser sig smukt i den samlede bebyggelse og tilmed skaber et nyt og attraktivt gårdrum.

Igennem en årrække har skolen bygget nye bygninger for at skabe mere undervisningsplads. I dag oplever man et bygningskompleks, der har karakter af en lille by. Den nye tilbygning bygger på fornem vis videre på det eksisterende bygningskompleks. Med sin form, størrelse og materialer tilpasser den sig smukt den karakter, som den oprindelige skolebygning har.

Den nye bygning er opført i røde mursten, med fine detaljer i lærketræ. Den er enkel og lavmælt i sit udtryk, og det er det, der gør den til noget særligt. Den opleves i dag som en helt naturlig del af området, og det er svært ved at forestille sig, hvordan det var før. Facadekompositionen er et smukt bugtet forløb der bryder den lange bygning ned i mindre elementer. Der er skabt en forbindelsesgang til den oprindelige skolebygning, og den nye bygning har fået sin egen karakter, og med en levende træfacade bliver den mere end bare en forbindelse. Den bliver også indramningen af et nyt gårdrum, der inviterer til ophold og undervisning under åben himmel.”

Med den fornemme pris følger et diplom til arkitekt aNNeKS aps og Landsgrav Friskole sammen med en messingplade, som kan sættes på tilbygningen.

Udover præmieringen af Landsgrav Friskole har dommerkomiteen besluttet at give tilbygningen til Slots Bjergby daginstitution og Hashøjskolen samt Dyhrs Skoles nye idrætshal hædrende omtale.

Om tilbygningen til Slots Bjergby daginstitution og Hashøjskolen skriver dommerkomiteen:

”Den nye tilbygning til Slots Bjergby daginstitution og Hashøjskolen giver ikke bare vuggestuen, børnehaven og skolen nye muligheder, men hele byen har fået et nyt fælleshus.

Intentionerne bag den nye tilbygning er at skabe sammenhæng på tværs af alle aldre, og det virker til at være lykkedes. Bygningens funktioner er organiseret omkring en fællessal med adgang for alle. Som et særligt element i fællessalen er der skabt et stort rummeligt legemøbel, der underbygger intentionerne om at skabe fantasi og nye former at være sammen på.

Den nye bygning er placeret i forlængelse af den oprindelige skole og fremstår fint indpasset og som en naturlig del af det samlede område.

Den nye tilbygning har forstået at organisere sig klogt ift. de eksisterende bygninger og skaber herved nye sammenhænge og nye relationer imellem bygningerne. Gennem åbne glasfacader skabes synbar forbindelse mellem ude og inde. Landskabet, vejret og årstiderne er blevet en attraktiv del af bygningens liv”

Om Dyhrs Skoles nye idrætshal skriver dommerkomiteen:

”Den nye halbygning tilbyder eleverne på Dyhrs skole nogle gode rammer for at udøve sportsaktiviteter.

Med en kombination af mursten og sort træbeklædning på facaden, udstråler den nye bygning kvalitet. Bygningens tag er forsynet med solceller, og ved at vekslen mellem de to facadematerialer deles den store bygningskrop op i mindre dele, hvilket bidrager til at den er fint indpasset i sine omgivelser.

Bygningen har en smuk placering bag Slagelse Musikskole. Med store vinduespartier skabes forbindelse mellem hallens aktiviteter og det omkringliggende landskab. Stedet og de grønne omgivelser er med til at give en særlig karakter til de indre rum og fremtidige aktiviteter”.

Flere oplysninger

Ønsker du flere oplysninger, så kontakt:

  • Planchef Darrin Bayliss
    telefon 58 57 92 09
    E-mail darrb@slagelse.dk
  • Arkitekt Anna Valstrøm
    Telefon 24 64 78 83
    E-mail annva@slagelse.dk

Pressemeddelelse den 20. august