Gratis blomsterfrø kan forvandle haven til vild blomstereng

Borgere i Slagelse Kommune kan være med til at hjælpe biodiversiteten på vej. Onsdag den 1. juni kan borgere hente en pose med frø af vilde danske blomster til haven – helt gratis.

Borgerne kan få mere end en bog med hjem, hvis de går på biblioteket onsdag den 1. juni. Den dag mellem kl. 12.30 og 17.00 kan borgere få en gratis pose blomsterfrø med hjem sammen med bøgerne. Det er Slagelse Kommunes Naturforum – et udvalg bestående af foreninger indenfor naturområdet – som efter succesen med at dele gratis buske ud har besluttet at afsætte midler til gratis blomsterfrø, som folk kan så hjemme og dermed være med til gøre noget godt for biodiversiteten i Slagelse Kommune.

- Sidste år delte vi buske ud. Og ligesom dengang er det fordi mange insekter og planter er pressede, fordi deres levesteder forsvinder. Så hvis vi gerne vil have en mangfoldig natur i fremtiden, så er vi alle nødt til at hjælpe til. Og hvis man sår den her frøblanding i sin have, så er man med til at hjælpe naturen på vej, siger Bjarne Hansen, som repræsenterer landbrugsforeningen VKST i Slagelse Kommunes Naturforum.

Der er i alt 600 frøposer, og hvis man sår dem hjemme i haven, får man en plæne fyldt med vilde blomster i mange forskellige farver og størrelser. Frøposerne indeholder engblanding med 28 forskellige vilde danske blomster, bl.a. gul snerre, blåklokke, blåhat, tjærenellike, trævlekrone, hulkravet kodriver m.fl. Planter, som normalt vokser vildt på enge og overdrev.

-  Planterne er i sig selv smukke, og de kan give enhver baghave et lille islæt af vild dansk natur. Blomsterne er rige på nektar og kan give føde til mange insekter, f.eks. dagsommerfugle, natsværmere og humlebier. Det er alle sammen insekter, som vi gerne vil have flere af, og som vi risikerer forsvinder, hvis vi ikke gør noget, siger Bjarne Hansen.

Frøposerne indeholder 25 gram hver, som er nok til et areal på ca. 15 m2, og der medfølger også en såningsvejledning. Poserne kan hentes på bibliotekerne i Slagelse, Korsør og Skælskør fra onsdag den 1. juni mellem kl. 12.30 og 17.00. Poserne deles ud efter først til mølleprincippet. Der kan hentes én pose pr. husstand. Lokalråd og Landsbyråd kan hver afhente hver to poser til fællesarealer. Projektet er en del af indsatsen for mere biodiversitet, som er en del af Slagelse Kommunes bæredygtighedsstrategi.

Læs mere om indsatsen for biodiversitet på

Flere oplysninger

Ønsker du flere oplysninger, så kontakt:

  • Biolog Knud Henrik Larsen
    Telefon 24 84 24 78

Pressemeddelelse den 18. maj 2022