Test din mentale sundhed, og skru op for livsglæden

Test din mentale sundhed, og få tips til at skrue op for livsglæden

Spis sundt og dyrk motion. De fleste ved, hvad de kan gøre for at bevare eller forbedre den fysiske sundhed. Mental sundhed og trivsel er dog mindst lige så vigtig, men hvordan bevarer eller forbedrer man egentlig sin mentale sundhed? Slagelse Kommune sætter gennem en række initiativer fokus på borgernes mentale sundhed, og fra den 1. februar er det som noget nyt muligt at teste og tage temperaturen på ens mentale sundhed på mentaltsund.dk. fra 1. februar. Test dig selv og få tips til, hvordan du skruer op for livsglæden.

At have det godt, trives og fungere i hverdagen – kort sagt at være mentalt sund – er mindst lige så vigtigt som at være fysisk sund.  Det fremmer nemlig livskvaliteten og modvirker bl.a. depression og angst. Men hvad vil det egentlig sige at være mentalt sund, og hvordan kan man blive klogere på sin egen mentale sundhed? Svarene skal bl.a. findes i indsatsen ’ABC for mental sundhed’, som Slagelse Kommune er en del af. Som en del af indsatsen lanceres nu en helt ny test, hvor det er muligt at teste sin mentale sundhedsadfærd – på mentaltsund.dk. Samtidig giver testen bud på, hvordan man kan styrke sin egen og andres mentale sundhed og livsglæde.

Bliv klogere på din mentale sundhed

I Slagelse Kommune glæder man sig til at give borgerne muligheden for at teste deres egen mentale sundhed.

- Mental sundhed er et vigtigt indsatsområde for os som kommune både i forhold til forebyggelse, men selvfølgelig også for at fremme borgernes sundhed. Men mental sundhed er også et begreb, som kan være vanskelig at gøre konkret og nærværende. Testen her bliver derfor et godt supplement til nemmere at sætte fokus på, hvad der gør og holder os mentalt sunde, samtidig med at man som borger får mulighed for aktivt at blive klogere på ens egen mentale sundhed på en lidt sjov og anderledes måde, siger Leder af Sekretariatet, Folkesundhed, Randi Mølager.

Styrk din livsglæde og trivsel gennem fællesskaber

Man kan groft sagt tale om tre stadier af mental sundhed – høj, moderat og dårlig. Udenlandske undersøgelser viser, at gruppen med dårlig mental sundhed har næsten 6 gange højere risiko for at udvikle depression end dem med høj mental sundhed, og gruppen med moderat mental sundhed har omkring 3 gange øget risiko i forhold til dem med høj mental sundhed. Men den gode nyhed er, at den mentale sundhed kan trænes og styrkes akkurat som vores fysiske sundhed – fx ved at være en del af fællesskaber.

- Gennem aktivitet, fællesskab og meningsfuldhed kan vi forbedre og styrke vores mentale sundhed. Det er afgørende for vores trivsel, og der er mange forskellige måder og niveauer, vi kan handle på. Fx ved at gøre noget for andre, være med i en madklub, læse en bog, spille et spil med børnene, gå en tur, give tid til ro og fordybelse eller være en del af den lokale idrætsforening. Det handler om at finde ud af, hvad der giver livet mening, glæde og værdi, fortæller Vibeke Koushede, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed og ekspert i mental sundhedsfremme.

Skru op for din sundhed og livsglæde

Hos Nordea-fonden, der støtter ABC for mental sundhed, ser man også frem til lanceringen af testen:

- At have det godt med sig selv og andre er en vigtig forudsætning for et godt liv. Testen tager temperaturen på din mentale sundhedsadfærd – og samtidig giver den konkrete bud på, hvad du kan gøre for at skrue op for din og andres sundhed og livsglæde, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Flere oplysninger

Fakta Om ABC for mental sundhed

ABC for mental sundhed er et afprøvningsprojekt, der skal løbe over to år, og som er støttet af Nordea-fonden. ABC for mental sundhed er en ny måde at se på tingene. Fokus skal væk fra psykisk sygdom og risikofaktorer og i stedet rettes mod de ting, der gør og holder os mentalt sunde. ABC for mental sundhed har tre konkrete anvisninger: Gør noget aktivt, gør noget sammen, gør noget meningsfuldt. Det øger chancerne for mental sundhed og et godt liv.
Projektets afprøvningsfase sker i syv udvalgte kommuner: Gribskov, Odense, Aalborg, Jammerbugt, Slagelse, Læsø og Frederiksberg.

 

Pressemeddelelse 27. januar 2017

Siden er sidst opdateret 23. april 2018