Planer for naturbeskyttelse
Planer for naturbeskyttelse i Slagelse Kommune.
-
Handleplan for Natura 2000-områder
Natura 2000-handleplaner for perioden 2016-2021
Handleplanerne gælder for kommunes del af to Natura 2000-områder.
Planerne beskriver, hvordan man kan sikre og forbedre vilkårene for arter og naturtyper, der er udpeget for Natura 2000-områderne. Fx arterne dværgterne, splitterne, klyde og klokkefrø samt naturtyperne strandeng, klithede og surt overdrev. Konkrete indsatser kan være fx kreaturgræsning, høslæt, bekæmpelse af invasive arter, bekæmpelse af rovdyr og anlæg af fugleøer.
Handleplan for Natura 2000-område nr. 116 'Centrale Storebælt og Vresen'.
- Natura 2000-handleplan 2016-2021 - område nr. 116 (pdf - nyt vindue)
- Hvidbog N116 fra offentlig høring i 2016 (pdf - nyt vindue)
Handleplan for Natura 2000-område nr. 162 'Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø'.
-
Naturkvalitetsplan
Naturkvalitetsplanen var i perioden 2009-2013 grundlaget for indsatsen på naturområdet. Der blev gennemført mange naturprojekter til gavn for truede planter og dyr.
Vi bruger stadigvæk planen, når vi prioriterer projekter på naturområdet, dog suppleret med nye registreringer af flora og fauna.
Naturkvalitetsplanen giver stadigvæk et godt overblik, hvis du ønsker at vide, hvor i Slagelse Kommune de mest værdifulde naturområder findes.
-
Indsatsplaner mod kæmpebjørneklo
Indsatsplaner for bekæmpelse af kæmpebjørneklo i hele Slagelse Kommune.
-
Blæsinge Banke
Planen skal være med til at bevare en varieret natur med stejle sydvendte skrænter, overdrev, sumpområder, søer, damme, lunde og sletter.
-
Borreby Mose
Planen skal sikre Borreby Mose som yngle- og opholdssted og bevare åbne arealer med enge som levested for en varieret flora og fauna.
-
v/Dyssegård
Arealet er i Slagelse Kommunes naturkvalitetsplan kortlagt som et naturområde med stor værdi. Området er derfor i naturkvalitetsplanen udpeget som et område med behov for en prioriteret indsats.
-
Hejninge Mose
Formålet er at genskabe og fremme levevilkårene for en række planter, fugle- og dyrearter i Hejninge Mose. Afgræsningen vil medvirke til, at engene ikke gror til igen.
Video
-
Stigsnæs Skanse
Planen skal ved græsning sikre områdets oplevelsesværdi og forbedre områdets biologiske værdier.
-
Sylten
Planen skal sikre strandengene som yngle- og opholdssted og bevare åbne arealer med strandeng som levested for en varieret flora og fauna.
-
Tude Å, engarealer
Formålet med plejen er at undgå tilgroning med tagrør og pilekrat og dermed bevare egnens biologiske og landskabelige værdi.
-
Naturkortlægning af de kommunale skove
I sommeren 2019 blev 17 af de kommunale skove i Slagelse Kommune kortlagt.
Skovene har et samlet areal på ca. 300 hektar, og blev gennemgået med henblik på at kortlægge biologisk værdifulde områder og arter.
Rapporten indeholder i starten en gennemgang af de generelle faktorer, som er af betydning for skovens naturværdi. Herefter er resultatet af hver enkelt skov beskrevet med detaljeret kort og foto, og til slut et bilag med artslister m.m.
Der blev i alt kortlagt 21 nøglebiotoper med særlig værdifuldt naturindhold svarende til 4,61 % af det samlede skovareal. Der blev desuden registreret flere end 347 livstræer.
-
Registrering af dødt ved i de kommunale skove
Dødt ved er levested for en betydelig del af den biologiske biodiversitet i skoven.
Derfor er det yderst relevant at registrere og følge udviklingen i mængden af dødt ved og veterantræer i skovene.
Formål
Vi ønsker et mål for mængden af dødt ved for 17 skove i Slagelse Kommune for at kunne vurdere om mængden svarer til de anbefalede, samt at sikre en status for startsituationen, som effekten af fremtidige driftsændringer kan måles op imod.