Grøn trepart

I 2024 landede Grøn Trepartsaftale, der fastsætter rammerne for en historisk omlægning og omstilling af hele landets arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen i Danmark.
Nu er arbejdet sat i gang i den lokale trepart, som er et samarbejde mellem Landbrugsorganisationen VKST, Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen og kommunerne i Hovedvandoplandet Smålandsfarvandet.
Lodsejermøde i marts 2025
Den 26. marts inviterede vi alle lodsejere til et møde om, hvordan vi sammen kan løse den opgave vi er stillet overfor.
Her kan du se materialerne fra mødet:
Invitation til informationsmøde om grøn trepart
Informationsmøde om Grøn Trepart - Kom og hør hvordan vi gør i Slagelse Kommune
Naturstyrelsen og Grøn Trepart
Den grønne trepart - Opgaven frem mod 2027 - Økonomiske perspektiver
Hvad er grøn trepart?
Arealomlægningen i grøn trepart skal være med til, at vi når målene i vandrammedirektivet, hvor vi skal reducere kvælstofudledningerne, restaurere udvalgte søer samt opnå god økologisk tilstand i målsatte vandløb og kystvande. Vi skal skabe mere sammenhængende natur og fremme biodiversiteten.
Samtidig skal vi på landsplan udtage 140.000 ha kulstofrige lavbundsjorde og etablere 250.000 ha skov.
Aftalen om et grønt Danmark blev indgået af regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.
Kommunernes opgaver
Kommunerne indenfor samme hovedvandopland skal sammen udarbejde en omlægningsplan senest i 2025. Omlægningsplanen er et dynamisk projektkatalog, der løbende skal opdateres med igangværende nye projekter. I omlægningsplanen skal kommunerne foreslå områder, der kan bidrage til de forskellige målsætninger. Virkemidlerne er ekstensivering, kvælstofvådområder, lavbundsområder, minivådområder og skovrejsning.
Vi er i Slagelse Kommune en del af de to hovedvandoplande 2.1 Kalundborg og 2.5 Smålandsfarvandet.
Screening af egne arealer
Ønsker du at screene arealer, som kunne være interessante, kan du gøre det i screeningsmodulet hos Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, hvor du vil kunne se de forskellige potentialer for området.
Fakta om projektet
Start: 2024
Forventes afsluttet: 202X
Interessenter: Lodsejere, Slagelse Kommune, Naturstyrelsen, Interesseorganisationer inden for natur og miljø.
Direkte link til denne side
www.slagelse.dk/groentrepart