Slagelse Kommune lader 100 hektar blomstre for miljøet

Indtil i år stillede Slagelse Kommune ikke nogen krav til, hvad der blev dyrket på kommunens jorde, når de blev forpagtet af lokale landmænd. Det betød, at jordene typisk blev brugt til almindelig landbrugsdrift, hvor der blev brugt pesticider og gødning. Men siden den 1. januar har Slagelse Kommune stillet krav om, at markerne skal plantes med såkaldt blomsterbrak eller bestøverbrak. Det betyder, at man denne sommer vil kunne se mere end 100 hektar kommunal landbrugsjord blomstre. Tiltaget skal ses i sammenhæng med byrådets beslutning om at udfase pesticider i driften af kommunens grønne arealer. Nu er turen kommet til de arealer, som kommunen forpagter væk til lokale landmænd.
- Når vi udlægger blomsterbrak eller bestøverbrak på de kommunale marker, så sikrer vi, at der hverken bliver brugt pesticider eller gødning på markerne. Dermed beskytter vi drikkevandet, og vi reducerer udvaskningen af kvælstof til havet. Samtidig giver vi også en hjælpende hånd til insekt- og fuglelivet, som også har gavn af tiltaget, siger formand for Klima- og Miljøudvalget Jørgen Grüner (F).
Landmændene, som forpagter jorden, kan gennem en særlig bio-ordning få støtte til en række biodiversitetstiltag på markerne. Blandt andet blomsterbrak og bestøverbrak. Begge ordninger betyder, at der skal sås blomster på markerne, men ved såkaldt bestøverbrak er der strengere krav til, hvilke blomster der må sås til gengæld for en højere støtte.
- De nye bioordninger gør det attraktivt for lokale landmænd at dyrke blomsterbrak og bestøverbrak på de kommunale marker. Det er glædeligt, fordi vi på den her måde får mulighed for at bringe de kommunale landbrugsarealer i spil til gavn for både den grønne omstilling og de lokale landmænd, siger borgmester Knud Vincents (V).
Landbrugsjorden, der bortforpagtes til lokale landmænd, er arealer, der enten på kort eller lang sigt skal udvikles til eks. nye bolig- og erhvervsområder. Der er indledningsvis tale om en forsøgsordning, der kommer til at løbe til udgangen af 2027, hvorefter den skal evalueres.
Flere oplysninger
Ønsker du flere oplysninger, så kontakt:
- Borgmester Knud Vincents
Tlf.: 20 45 97 98 - Formand for Klima- og Miljøudvalget Jørgen Grüner
Tlf.: 92 43 82 28