Asbest i byggeri
Der er stigende fokus på asbestholdige materialer i bygninger. Det er en naturlig bekymring, selvom bygninger med asbestholdige materialer i langt de fleste tilfælde ikke i sig selv betyder en øget sundhedsmæssig risiko.
Om asbest
Asbest er en naturligt forekommende sten-art, der findes i naturen. Før 1986 var asbest et meget udbredt materiale at benytte i konstruktioner, f.eks. i forbindelse med tag, isolering og armering. Det skyldes, at asbest ikke kan brænde, og at det er isolerende. Derudover var det også et relativt billigt materiale at benytte, hvilket en overgang gjorde det meget populært i opførelsen af ejendomme overalt i Danmark og mange andre lande.
Asbest har været brugt i en lang række bygningsmaterialer til især gulv-, væg-, loft- og tagplader, men også til ventilationskanaler og rør til vandforsyning og kloakering. Det har desuden været brugt til isolering af varmerør og beholdere og i tekstiler til beskyttelse mod kraftig varmepåvirkning.
Tidligere blev også skibe og tog isoleret indvendigt med asbest, som blev sprøjtet på. Derudover har det blandt andet været brugt i blomsterkasser, bremsebelægninger, pakninger, drivremme og som filtermateriale.
I 1972 blev det forbudt at bruge asbest eller asbestholdige produkter til termisk-, støj- og fugtisolering.
I 1980 blev det helt forbudt at bruge asbest bortset fra asbestcementprodukter som fx tagbeklædning, friktionsbelægninger, pakningsmaterialer, lejeforinger og kommutatorer.
I 1986 blev forbuddet mod brug af asbest skærpet. Undtagelse gjaldt herefter kun for asbestcementbølgeplader “B5” og “B9” og håndgods til tagdækning, bundne pakningsmaterialer, friktionsbelægninger, lejeforinger og kommutatorer.
Fra 1993 og frem til 2005 har kun ganske få typer produkter som bundne pakningsmaterialer, lejeforinger og enkelte friktionsbelægninger været undtaget fra forbuddet.
Spørgsmål om sundhed
- Det er ikke farligt at opholde sig i eller omkring bygninger, hvor der er brugt materialer med asbest i konstruktionen, f.eks. i tagplader, isolering, fliseklæb eller lignende steder. Så længe asbesten er uforstyrret og indkapslet i materialerne, som det indgår i.
- Sådan vurderer man sundhedsrisikoen, hvis man har været udsat for asbeststøv:
- Hvis man jævnligt gennem mange år har arbejdet med asbest, f.eks. skåret eller slebet i asbestholdigt materiale eller fjernet letsmuldrende asbestisolering uden tilstrækkelig beskyttelse, kan man have øget risiko for kræft i lungehinden, lungekræft og lungeasbestose. Tobaksrygning øger risikoen for lungekræft væsentligt, når man har været højt udsat for asbest.
- Hvis man kun lejlighedsvis har været i kontakt med asbeststøv, kan man have en let øget risiko for kræft i lungehinden, men ikke for lungekræft eller lungeasbestose.
- Hvis man har opholdt sig i eller omkring bygninger med forurening fra asbestholdige materialer, uden at man selv direkte har håndteret asbesten, vurderes risikoen generelt for ubetydelig.
- Kilde: Bispebjerg Hospital - Asbest og helbred
- Når man arbejder med asbest og asbestholdige materialer, er der en risiko for, at man kan blive udsat for asbeststøv. Støvet indeholder fibre, der er formet som meget tynde nåle. Dette støv er så fint, at det ikke kan ses med det blotte øje.
- Indånding af asbestfibre kan give følgende sygdomme:
- Asbestose, som er en kronisk lungesygdom. Symptomerne er åndenød, som bliver værre, når man anstrenger sig. Sygdommen kan forværres, selv om udsættelsen for asbestfibre er stoppet. Sygdommen viser sig typisk 10-20 år efter, at man har været udsat for asbeststøv.
- Lungekræft, som typisk optræder 10-30 år at man har været udsat for asbeststøv.
- Lungehindekræft, som typisk opstår 15-50 år efter at man har været udsat for asbeststøv.
- Fortykkelse af lungehinden (pleura plaques). Sådanne fortykkelser kan også opstå af anden årsag og giver oftest ingen symptomer.
- I sjældnere tilfælde kan der opstå kræftsygdomme i mave og tarm, hvis man har været udsat for asbeststøv.
- Asbest og tobaksrygning forstærker hinandens virkninger kraftigt og øger risikoen for lungekræft
Det skal du gøre
Hvis du som privatperson mener, at du kan have været udsat for asbeststøv og er bekymret for dit helbred, skal du henvende dig til din egen læge.
Hvis du i løbet af din ansættelse hos Slagelse Kommune mener, at du kan have været udsat for frit asbeststøv, skal du rette henvendelse til din nærmeste leder.
Yderligere information om asbest
Du kan kontakte os, hvis du er bekymret for asbest i en kommunal bygning, eller hvis du som nuværende eller tidligere medarbejder i Slagelse Kommune mener, at du kan have været udsat for asbeststøv.
Mailadresse: