Ambulant rehabilitering


Rehabilitering
Hvis du har fået en genoptræningsplan fra sygehuset eller er henvist til specialundervisning, kan du få tilbudt et rehabiliteringsforløb.
Du bliver tilknyttet et team af terapeuter eller undervisere, som bliver sammensat ud fra dine behov. Du sætter mål sammen med dit team, ud fra hvad du ønsker at træne og blive bedre til.
Dit rehabiliteringsforløb
Du kan blive tilbudt genoptræning, hvis du har fået nogle nytilkomne fysiske gener efter din indlæggelse. Det kan være fysiske gener som lammelse, udfordringer med synet, udfordringer med at spise eller tale m.m.
Sådan foregår træningen
Træningen foregår i Sundhed og Træning i Slagelse. Du bliver tilknyttet fysio- og ergoterapeuter, som varetager og planlægger et træningsforløb, som passer til netop dig og dine træningsmål.
Fysio- og ergoterapeuterne arbejder tæt sammen med andre fagpersoner i dit forløb. Det kan fx være rehabiliteringsterapeut, logopæd eller hjerneskadekoordinator.
Træningen kan foregå både som individuel træning, holdtræning eller begge dele, og den suppleres med hjemmeøvelser. Din terapeut vurderer i samarbejde med dig, hvilken træning der passer bedst til dit forløb og din målsætning. Der vurderes løbende, om der er behov for tilpasning af indsatsen med hele dit tværfaglige team.
Dine pårørende er vigtige medspillere i din genoptræning, og de bliver inddraget, hvis du ønsker det.
Hjælpemidler
Hvis du undervejs i din genoptræning får behov for et nyt eller andet hjælpemiddel, er det din fysio- og ergoterapeuterne, der vurderer og ansøger om hjælpemidlerne eller vejleder dig i at købe småhjælpemidler og forbrugsgoder.
Oplever du efter din indlæggelse udfordringer med at tale, finde ord, forstå information eller læse- og/eller skrivevanskeligheder?
Sådan foregår træningen
Dit team vil støtte dig i at kommunikere bedst muligt og benytte de værktøjer, som er relevante for netop dine udfordringer. Dette foregår i samarbejde med din logopæd.
Undervisning
Enhed for Specialundervisning og Beskæftigelse (SUB) tilbyder undervisning, hvis sygehuset har henvist dig. Du er også velkommen selv at henvende dig til SUB, hvis du oplever udfordringer med kommunikation.
Oplever du efter din indlæggelse nye udfordringer med hukommelsen, koncentration, opmærksomhed, overblik, planlægning, træthed eller manglende initiativ? Hvis du kan svare ja til en eller flere af ovenstående eksempler, kan det være, du har det, der kaldes kognitive udfordringer - også kaldet ”de usynlige handicaps”.
Sådan foregår træningen
Du kan få tilbudt genoptræning af dine kognitive udfordringer sammen med fysioterapeuterne og ergoterapeuterne hos Sundhed og Træning i Slagelse. Vi bruger forskellige metoder til genoptræning, afhængig af hvilke symptomer du oplever. Det kan fx være fokus på energiforvaltning i hverdagen eller struktur og overblik i aktiviteter. Det er din terapeut, der sammen med dig vurderer, hvilken træning der passer bedst til dit forløb og målsætning.
Træningen kan foregå både som individuel træning, holdtræning eller begge dele, og den suppleres med hjemmeøvelser. Din terapeut vurderer i samarbejde med dig, hvilken træning der passer bedst til dit forløb og din målsætning. Der vurderes løbende, om der er behov for at tilpasse indsatsen med hele dit tværfaglige team.
Dine pårørende er vigtige medspillere i din genoptræning, og de bliver inddraget, hvis du ønsker det.
Undervisning
Enhed for Specialundervisning og Beskæftigelse (SUB) tilbyder undervisning, kognitiv rehabiliteringskurser og energikurser. Det er typisk dit team, der i samarbejde med dig, vurderer, om et undervisningsforløb på SUB vil være relevant. Du er også velkommen selv, at henvende dig til SUB, hvis du oplever udfordringer med fx hukommelse, overblik og holde tråden i en samtale.
Se, hvor du kan henvende dig for at få hjælp
Pædagogisk støtte i eget hjem
Har du brug for hjælp til at strukturere din hverdag efter en hjerneskade, kan du være i målgruppen for støtte efter servicelovens § 85. På SUB er der et specialiseret neuropædagogisk team, som udelukkende arbejder med personer med erhvervet hjerneskade.
Bliver du tilknyttet neuropædagoger fra SUB, indgår de i det tværfaglige team, du arbejder sammen med.
Overvejer du om neuropædagogisk støtte kan være relevant for dig?
Når du kommer hjem fra sygehuset, kan du få brug for hjælp fra hjemmeplejen for at klare hverdagens aktiviteter. Det kan fx være toiletbesøg, af- og påklædning, tilberede mad eller gå i bad.
Samtidig med din genoptræning kan du få tilbudt et rehabiliteringsforløb hjemme hos dig selv. I rehabiliteringsforløbet bliver du tilknyttet en rehabiliteringsterapeut, som har et tæt samarbejde med hjemmeplejen og genoptræningen. Formålet er at støtte dig i, at du igen kan komme til at klare nogle af de aktiviteter, der er vigtige for dig i din hverdag.
Rehabiliteringsterapeuten har et tæt samarbejde med genoptræningen, så du får overført de færdigheder, du opnår i genoptræningen til din hverdag.
Hvis du får brug for hjælpemidler for at kunne varetage dine hverdagsaktiviteter, hjælper rehabiliteringsterapeuten dig med at søge om det.
Det er muligt at få kørsel eller kørselsgodtgørelse, hvis du opfylder nogle bestemte betingelser.
Længden af et genoptræningsforløb er altid individuelt vurderet.
Hvis der er behov for det, planlægger du sammen med fysio- og ergoterapeuterne, hvordan du kan blive udsluset til træning efter endt forløb. Det kan f.eks. være vederlagsfri fysioterapi, privat træningscenter, kommunens aktivitetscentre eller andet, du finder motivation for.
Når du er klar til at vende tilbage til arbejdsmarkedet, vil dit team og en jobkonsulent fra Slagelse Jobcenter hjælpe dig med at lægge en plan for at vende tilbage. Hvis din hjerneskade har medført, at du ikke kan komme tilbage til dit arbejde som før sygdommen, kan det blive relevant med et afklaringsforløb. Det koordineres mellem din arbejdsplads og jobcenteret.
Din jobkonsulent eller hjerneskadekoordinatoren kan råde og vejlede dig om at vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Få råd og vejledning


Rehabiliteringsforløb eller genoptræning
Mange mennesker bruger begreberne rehabilitering og genoptræning i flæng, og det kan være lidt forvirrende. Rehabilitering dækker over den samlede indsats, der skal til, for at du kan leve et selvstændigt og meningsfuldt liv som muligt. Genoptræning dækker over træning af enkelte funktioner. Det kan fx være at træne et ben sammen med en fysioterapeut.